Moda are o lungă poveste de dragoste cu artiştii care scriu pe pereţi. O demonstrează magazinul New York SoHo, care a pus în vânzare o linie de ochelari de soare creaţi de „artistul graffiti” Mr Brainwash. În spatele colaborării lui Thierry Guetta (adevăratul nume al lui Mr Brainwash) cu strălucitoarea lume a modei este o lungă isorie a fascinaţiei reciproce dintre cele două domenii. Câteva repere recente: Moschino AW15 show, cu rochiile până la pământ scrijelite tipic, Louis Vuitton sau Stephen Sprouse, care a creat monograma stil graffiti pentru mai multe piese şi a cărui colaborare cu street art s-a dovedit una dintre cele mai de succes mişcări ale brandului.
Criticul de artă Jonathan Jones explică: „De fapt, începuturile street art au fost un fel de amestec de artă, cultura tinerilor, pop şi modă în New Yorkul anilor 1980. Artişti ca Jean Michel Basquiat sau Keith Haring au pendulat foarte flexibil între cultura «afară» şi cea «înăuntru». Totul este inspirat din moda anilor 1970, când oamenii obişnuiau să scrie pe haine. Graffiti este o formă de artă apreciată la nivelul clasei mijlocii. Arta modernă a străzii este foarte stilizată, conştientă de ea însăşi şi asta face naturală mutarea artiştilor genului din parcări pe podiumurile de modă”. Haring a colaborat cu Vivienne Westwood pentru celebrele ei colecţii ale vrăjitoarelor, punându-şi amprenta pe mare parte din piesele prezentate. Iar designerii britanici Agi & Sam au prezentat în 2011 o colecţie toamnă-iarnă care a „împrumutat” din arta grafică a lui Jean Michel Basquiat. Iar exemplele pot continua.
Ceea ce era cândva perceput ca vandalism sau formă de protest a evoluat într-o formă de exprimare foarte gustată în galeriile de artă, în sloganuri, în puncte de interes turistic, iar la Atena artiştii graffiti au fost chiar plătiţi pentru a coagula mesajele specifice într-o zonă destinată. Designerul Gary Card face legătura cu moda spunând că street art este „colorată, pop, prinde ochiul şi este normal să fie transpuse astfel de mesaje pe piesele de modă”.
Lumea liberă a artei a vădit şi un revers al acestei „medalii” strălucitoare: un trend ciudat, numit „trashion”, promovat de vedete ca Lady Gaga, Kim Kardashian sau Rita Ora, care au apărut cu genţi Hermes „personalizate” de amatori (poate chiar de ele însele) şi care au generat campania „Made By You”.
Cei care nu sunt de acord cu amestecul street art în modă consideră că graffiti este o formă de protest – în principal politic, vezi condiţiile economice din anii 70-80 – şi nu are ce căuta în lumea strălucirii. Ideea este bună ca mit, cu aura ei de subcultură rebelă, dar tocmai asta face să nu fie compatibilă cu moda, care a pornit de la cu totul alte principii, consideră unii critici.
Este vremea ca aceste două forme de exprimare să se separe? Sau este arta pur şi simplu o plăcere vizuală, în oricare formă vine ea? În măsura în care libertatea de expresie artistică va fi deplină, este de presupus că graffiti va continua să „se amestece” în modă. Chiar dacă uneori numai pentru nişte ochelari de soare…
Bookura-te de comentarii