Aclamatul autor al romanului „Triburbia” vine în faţa publicului cu o nouă parodie a unui vechi adevăr: capitalismul sălbatic naşte o clasă a faliţilor, a celor care nu au nimic, a prizonierilor în „centre de reabilitare prin creditare”.
Salariul minim a fost abolit, încălzirea globală deşertifică totul, viitorul prezentat în carte şi care are atât de multe date ale prezentului arată ce se poate întâmpla atunci când statul „îşi ia mâna” de pe ţară. Într-o Americă a viitorului care de fapt este prezent peste tot în jur, „eşti creditul tău”. Polarizarea socială a născut clasa „subprime”, acea categorie de oameni care nu au nici joburi, nici bunuri, care nu sunt consideraţi utili şi nu-şi mai permit o adresă. Scoşi în stradă de ipoteci, sunt fugari care mereu se ascund de poliţie, rătăcind în căutare de lucru într-o ţară pusiită de schimbările climatice. Acesta este tabloul prezentat de Greenfeld într-o carte recent apărută şi care face senzaţie peste ocean. Şi nu întâmplător. Cât mai poate fi până la „oficializarea” existentului deja „care pe care” din societate, astăzi doar mascat de o spoială de aparenţă de civilizaţie?
Fără muncă şi mâncare, o familie de „subprimes” îşi ia lumea în cap. I se alătură familia unui scriitor, de asemeni în cădere socială liberă. Descoperă împreună o mică aşezare de „subprimes” care desfăşoară un soi de agricultură improvizată pentru a supravieţui. Dar îi ajung din urmă căutătorii de petrol şi rechinii imobiliari. Este momentul să intre în scenă eroul, o femeie motociclist, care nu a avut niciodată un credit, dar pare dispusă să salveze lumea.
Ce spune autorul despre cartea sa? „Am observat că multă ficţiune contemporană ocoleşte provocările realităţii sau temele de mare actualitate şi de impact economic. Consider că unele dintre cele mai grave traume pe care le suportă oamenii de rând sunt cele generate de politicile economice ale statelor, vizate sau deja implementate. Apoi am privit spre organizaţiile diferite, gen Tea Party, încercând să observ ce s-ar întâmpla dacă s-ar aplica viziunea lor. Cu toate acestea în minte, am scris fără să-mi propun un tratat economic, astfel încât mi-am luat, ca autor, anumite libertăţi. Nu cred, totuşi, că lumea din carte este inevitabilă. Dar într-acolo ne îndreptăm dacă nu schimbăm nimic. Acesta este de alfel şi unul dintre motivele pentu care am scris cartea – lumea trebuie să găsească urgent o soluţie, pentru că dacă nu ne va plăcea lumea pe care o creem acum, va fi foarte greu de revenit”.
Fără îndoială, cartea pe care o aşteptăm şi în librăriile româneşti (date fiind coordonatele general valabile ale tipului de capitalism pe care îl implementăm cu succes şi în România lui „care pe care” şi a polarizării extreme), se adresează celor 99% dintre pământeni care, conform statisticilor, trăiesc din 1% resurse globale. Restul se ştie al cui este. Titlul în engleză poate fi deja comandat de la Books-Express. Cartea are o reducere în librărie, dar mai puteți obține încă una folosind voucherul din banner-ul aflat în partea dreaptă a blogului nostru. Spor la citit!