fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eveniment Humanitas: Pe Facebook cu Doru Baconschi

facebook-baconschiJoi, 25 iunie, la ora 19.00, Libraria Humanitas de la Cismigiu va invita la a 23-a editie a intalnirilor “Inapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici”, cu tema “Pe Facebook cu Doru Baconschi”.

Invitat este Teodor Baconschi, autorul cartii Facebook. Fabrica de narcisism, o analiza a celebrei retele de socializare, scrisa dintr-o perspectiva antropologica, dar si din aceea a unui utilizator activ.

Cartea poate fi cumparata cu reducere si transport gratuit, de aici.

“Internetul a schimbat deja peisajul umanitatii. Tot ce putem sa facem este sa meditam la impactul sau si la viitorul nostru cu el. […] Cred ca generatia mea – formata din cei nascuti in anii ’60 – a incasat trauma cea mai severa.

Copiii mei, care au crescut intr-o ambianta informatizata, sunt utilizatori moderati, deja sceptici. Asemenea junelui Abraham Joseph, din Dubai, EAU, ei vad FB mai curand ca pe un Big Time Waster. Nu consuma televiziune – care li se pare un mijloc de comunicare anacronic – si folosesc natural mesageriile electronice sau FB, doar pentru a tine legatura cu colegii si prietenii. Au preluat minimal nevroza mea legata de socul dintre cultura inalta, logocentric-elitista, si forta gregara a culturii junk. Ei au fost inaintea mea pe FB, insa li se pare o prostie sa-ti pierzi prea mult vremea in acest mediu virtual. Pe FB se intra, nu se sta.

Luciditatea copiilor mei m-a impins, salvator, spre prima «sinucidere» a identitatii mele virtuale (inchiderea paginii personale de FB) dupa un trimestru-doua de totala dependenta, cand «traiam» aproape tot timpul aninat de retea.

Ei mi-au spus ca sunt «bolnav» si ca nici o solutie (dintre cele cautate, intr-o vreme de dificultati personale maxime) nu va veni daca raman prizonierul acestei hipnoze (in)voluntare. Multi copii din generatia FB – cea adevarata, nu cea pe care s-au facut experimente abuzive in anii ’90 – sunt deja stabilizati psihic, au o corecta distanta critica fata de noile tehnologii, din care fructifica, in chip natural, partea buna.

Eu, evadat din comunism, am descoperit succesiv cartea de credit, laptopul, telefonul mobil, Internetul, Skype, FaceTime si alte vehicule de ubicuizare. Ei le-au gasit acolo, in viata cotidiana, de cand au inceput sa gandeasca si sa actioneze autonom.” (Teodor Baconschi)

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Mai presus de sine (recenzie la cartea „De neînvins”, de Laura Hillenbrand)

Next Article

În lumea geniilor (recenzie la cartea „Omul cuantic”, de Lawrence M. Krauss)

Related Posts

Total
0
Share