fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt, vine în România

François-Henri Désérable

Scriitorul francez François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, se va afla în România, în perioada 30 octombrie–2 noiembrie, pentru un turneu literar cu romanul Un anume domn Piekielny, la Bucureşti şi Timişoara, la invitaţia Institutului Francez din România şi a Editurii Humanitas Fiction.

Cu această ocazie, va fi lansată ediția în limba română a romanului Un anume domn Piekielny, apărută la Editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. De asemenea, François-Henri Désérable va fi preşedintele de onoare francez al ediției de anul acesta a Premiului Goncourt – Alegerea României, organizată de Institutul Francez din România.

Roman prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017 (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Interallié, Grand Prix du roman de l’Académie française, Prix Jean Giono), Un anume domn Piekielny a obținut, în 2017, Premiul Goncourt – Alegerea României, iar în Franța a câștigat, în același an, Marele Premiu de literatură al orașului Saint-Étienne.

Programul evenimentelor

Marţi 30 octombrie, ora 19.00, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti (Bd. Dacia 77)
„Dezbaterile de la Elvire“: François-Henri Désérable în dialog cu Lidia Bodea, director general Editura Humanitas, şi cu scriitoarea Simona Sora despre importanţa scrisului şi locul autorilor literari în societatea contemporană.
Discuţie în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi, urmată de un dialog cu publicul şi de o sesiune de autografe.

Miercuri, 31 octombrie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38)
Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, apărută la Editura Humanitas Fiction în traducerea Adinei Diniţoiu.
Vor vorbi: François-Henri Désérable, Marius Constantinescu, scriitor şi jurnalist, Mihaela Dedeoglu, jurnalist RFI, Adina Diniţoiu, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză,cu traducere în limba română, și va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri precum și o sesiune de autografe.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook, în limita locurilor disponibile.

Joi 1 noiembrie, ora 12.00, Atriumul Institutului Francez din Bucureşti (Bd. Dacia 77)
Conferinţă de presă cu ocazia anunţării deciziei juriului Premiului Goncourt – Alegerea României 2018, în prezenţa Excelenței Sale Doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România, şi a scriitorului François-Henri Désérable.

Joi, 1 noiembrie, ora 18.30, Librăria franceză Kyralina (Str. Biserica Amzei 10)
Întâlnire cu François-Henri Désérable în cadrul programului radio Le son des mots, realizat în parteneriat de Librăria Kyralina şi Radio România Internaţional.
Discuția se va desfășura în limba franceză și va fi urmată de o sesiune de autografe.

Vineri, 2 noiembrie, ora 18.30, Librăria „La Două Bufniţe“ din Timişoara (Piața Unirii 11)
Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, în prezenţa autorului.
François-Henri Désérable în dialog cu criticul literar Vasile Popovici și cu membri ai juriului Goncourt de la Timișoara.
Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și va fi urmată de o sesiune de autografe.

Publicarea romanului Un anume domn Piekielny coincide cu o altă apariție editorială importantă în colecția „Raftul Denisei“: Promisiunea zorilor de Romain Gary, roman autobiografic devenit celebru, publicat în 1960, maternă a cărui figură dominantă este Mina Kacew. Una dintre cele mai frumoase cărți despre dragostea maternă și, mai ales, despre relația mamă-fiu, cu toate ambiguitățile și consecințele care decurg din preaplinul acesteia. Ecranizarea din 2017, regizată de Éric Barbier, îi are ca protagoniști pe Charlotte Gainsbourg și Pierre Niney. Filmul va rula în săptămâna 29 octombrie–4 noiembrie la Cinema Elvire Popesco, cu sprijinul Institutului Francez din Paris, cu ocazia lansării celor două romane menționate. Programul proiecțiilor va actualizat în timp real pe elvirepopesco.ro.

François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman autobiografic Promisiunea zorilor l-a marcat, iremediabil, literar și biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în cartea lui Gary, autorul (şi personajul) F.-H. Désérable pornește în căutarea adevăratei identități a domnului Piekielny, vecin de imobil (după spusele lui Gary) cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de emigra împreună cu mama sa, Mina. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt și modest, care semăna cu un „șoarec trist“?

Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobiografic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița dintre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști devine un simbol pentru mulțimea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.

FRANÇOIS-HENRI DÉSÉRABLE s-a născut în 1987 la Amiens și a locuit până în adolescență în Picardia. La cincisprezece ani, pleacă în Statele Unite, în Minnesota, pentru a se dedica hocheiului pe gheață, sport pe care îl practică de la vârsta de cinci ani. La optsprezece ani devine jucător profesionist de hochei, se înscrie la drept și începe, în același timp, să scrie. Tu montreras ma tête au peuple, volum de povestiri care surprind ultimele clipe din viața victimelor ghilotinate în timpul Revoluției Franceze, vede lumina tiparului în 2013 și este salutat de critică și recompensat cu Prix de la Vocation. În 2015, François-Henri Désérable publică romanul Évariste, o biografie romanțată a lui Évariste Galois, copilul-minune al matematicii, ucis în duel în 1832, la vârsta de douăzeci de ani. În 2017, apare Un anume domn Piekielny (Un certain M. Piekielny), care devine imediat un succes de critică și de public.

„Un anume domn Piekielny e un roman în același timp foarte precis și nonșalant, riguros și fermecător. Îmi plac la nebunie cărțile în care bucuria evidentă de a conduce o anchetă incertă se transformă, pentru cititor, într-o revigorantă incursiune în Istorie și imaginar.“ – Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche

„Găsim în acest roman suculent reinventări permanente ale realității, un du-te-vino neîncetat între amintirile false și cele fidele – totul pentru a ajunge la esență: triumful literaturii.“ – Christine Ferniot, Lire

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
recomandări

Recomandările zilei - 18 octombrie 2018

Next Article
Festival de carte pentru copii

Festival de carte pentru copii - reduceri de până la 50%

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share