fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Graffiti – şoc în parcuri naţionale

graffiti-2

O nouă generaţie de artişti care realizează graffiti a luat la ţintă natura, mai exact parcurile naţionale pe care îşi lasă urmele… artistice, apoi postează imaginile pe internet. Au reuşit astfel să-i înfurie nu doar pe naturalişti sau pe simplii iubitori de natură, ci şi pe cei care sunt admiratori a ceea ce reprezintă graffiti, dar care consideră că s-a sărit calul, notează „Los Angeles Times”.

„Golden Gate National Recreation Area” din zona San Francisco sau „Joshua Tree” sunt unele dintre ultimele locuri vizate de artiştii care nu mai par să găsească alte „pânze”. Doar în „Joshua Tree” artiştii au vandalizat Rattlesnake Canyon, o girafă albastră a apărut în Palms Oasis şi un craniu a fost desenat într-un sit istoric din zona Wonderland of Rocks.

De ce fac asta? „Dacă provocarea opiniei publice nu face parte din mesajul social al ariştilor de graffiti, de ce să te oboseşti? Vremea zidurilor a trecut. Ţintirea parcurilor naţionale ridică miza şi implică expunerea la oprobriu”, explică Jeremy Cross, curator la „Night Gallery”, din Santa Ana. Aşadar, fronda a trecut o nouă frontieră, de data aceasta naturală.

Care sunt reacţiile? Dure. „Parcurile naţionale sunt locuri speciale pentru toţi americanii. A le vedea spoite e ca şi cum ar primi un pumn în stomac”, arată Casey Schreiner, de la revista „Modern Hiker”.

„Asta mă înfurie”, spune şi Steve Axthelm, din Portland, în faţa unui graffiti expus în natură. Alături de autorităţile care investighează, organizaţiile locale au trimis o petiţie online pe „whitehouse.com”, cerând intervenţia administraţiei Obama. În plus, comunitatea celor care obişnuiesc să facă drumeţii şi-a pus la punct propria poliţie: „Nu ne-am propus niciodată până acum să investigăm graffiti, dar s-a depăşit limita şi acum facem asta tot timpul”, spun reprezentanţii celor care au luat atitudine.

Asta nu pare să-i deranjeze, de pildă, pe Casey Nocket, de 22 de ani, artist graffiti din New York, bănuit că ar fi „postat” în opt parcuri naţionale şi apoi pe reţelele de socializare sau pe Andre Saraiva, care, deşi trăieşte în Franţa, a găsit ocazia şi răgazul de a se „semna” („OX” ) în „Joshua Tree”. În faţa criticilor venite din toate părţile, artistul a spus că a lăsat o „impresie artistică fără importanţă” pe piatră, utilizând vopsea pe bază de apă… „Până şi eu am fost şocat să văd ce-a făcut Andre”, a mărturisit Iskander Lemseffer, un alt specialist al evenimentelor şoc, artist graffiti la rândul lui. Şi Kalen Ockerman, „coleg de breaslă” al lui Saraiva, crede că „tot ce-a făcut Andre a fost să mâzgălească o operă de artă a naturii cu chimicale, pentru a-şi celebra propriul ego”.

Controversele continuă…

graffiti graffiti-1

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Respiraţie cu plămâni amputaţi” (Matt Dickinson: „The Everest Files”)

Next Article

50% reducere la toate titlurile Leda si Epica (doar azi, 29 aprilie 2015)

Related Posts

Total
0
Share