fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

„Hobbitul” de J. R. R. Tolkien – votata de publicul Gaudeamus drept “Cea mai ravnita carte a targului”

Ediţia cu numărul 20 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură 2013, a luat sfarsit duminică, 24 noiembrie.
Evenimentul, care a avut loc în perioada 20 – 24 noiembrie a.c. în Pavilionul Central (A) al Complexului Expoziţional Romexpo, este iniţiat şi organizat anual de de Radio România, instituţie de presă care, la 1 noiembrie 2013, a împlinit 85 de ani de activitate neîntreruptă.

În premieră pentru GAUDEAMUS, în postura de Invitat de onoare s-au aflat în acest an mai multe ţări, reunite sub titulatura „Grupul ţărilor nordice”, format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia iar Preşedintele de onoare al ediţiei a fost Excelenţa Sa domnul Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România. Participarea ţărilor nordice la GAUDEAMUS s-a derulat sub sloganul „Cool Nordic Bucureşti”.

Duminică, 24 noiembrie, au fost decernate premiile acestei ediţii a târgului, astfel:

Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3);

Trofeul pentru “Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilită tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii RAO, pentru volumul „Hobbitul” de J. R. R. Tolkien; (vezi aici mai multe detalii despre carte)

cea_mai_ravnita_carte_Gaudeamus

Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de: cotidianul Adevărul, postul Pro TV, site-ul Agenţiadecarte.ro şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât posturile Radio România, indicate de către majoritatea vizitatorilor drept surse de informaţii despre eveniment, nu pot intra în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei. Câştigătorii secţiunilor publicaţii, TV şi online au fost desemnaţi pe baza Votului Publicului iar cel pentru secţiunea agenţii de presă, pe baza monitorizării Agenţiei de presă Rador a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Brumar din Timişoara, pentru curajul promovării unor proiecte editoriale de punere în valoare a literaturii române contemporane şi pentru eleganţa rafinată a cărţilor sale.

Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, la aniversarea a 100 de ani de activitate editorială, în semn de apreciere pentru pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.

Premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, acordat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie doamnei Clara Mitola (pentru traducerea poemelor Marianei Marin în limba italiana, în ediţia bilingvă Zestrea de aur/La dote d’oro, Colecţia Pavesiana, editată de Asociaţia culturală “Amicii lui Pavese”) şi domnului Vasile V. Poenaru pentru traducerea din limba germană a romanului „Turnul” de Uwe Tellkamp, publicat de Editura Curtea Veche.

În cadrul ceremoniei de premiere GAUDEAMUS 20, a fost acordat, pentru prima dată în România, Premiul Goncourt – alegerea publicului român. Doamna Gabriela Adameşteanu, preşedintele juriului român, a anunţat câştigătorul prestigiosului premiu: Sorj Chalandon.

Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:

 • [arrow_list]
  • Suprafaţa târgului a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.
  • Numărul expozanţilor a fost de aproape 400, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional.
  • Programul de manifestări al ediţiei a cuprins peste 600 de evenimente – lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice – organizate în mai multe locaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor.
  • Numărul vizitatorilor a fost de circa 115.000 (faţă de 112.000 la ediţia 2012), un număr record de vizitatori în istoria târgului. Peste 75% dintre aceştia au fost, conform studiului de trafic realizat pe tot parcursul târgului, şi cumpărători de carte, suma medie cheltuită de vizitatori la târgul GAUDEAMUS fiind de 146 de lei.
  [/arrow_list]
bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Top vanzari Editura Litera la Gaudeamus 2013

Next Article

10 romane excelente cu peste 70% reducere

Related Posts
Clubul de carte Litera
Citește mai mult

Invitație la Clubul de carte Litera!

Jurnalistul cultural Marius Constantinescu este amfitrionul întâlnirilor cu cititorii în clubul de carte Litera. Ajuns în al șaptelea…

Total
0
Share