fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Intalnire la Bucuresti cu Evgheni Vodolazkin, marea revelatie a literaturii ruse actuale

evgheni-vodolazkin

Luni, 5 octombrie, ora 19, Humanitas ne invita la lansarea romanului Soloviov si Larionov, un eveniment la care vor participa, alaturi de Evgheni Vodolazkin, Teodor Baconschi, Mihail Vakulovski si Denisa Comanescu.

Marti, 6 octombrie, ora 19, va fi o intalnire cu Horia-Roman Patapievici si Evgheni Vodolazkin intr-o editie speciala “Inapoi la argument”.

Ambele evenimente vor avea loc la Libraria Humanitas de la Cismigiu si se vor incheia cu sesiuni de autografe acordate de Evgheni Vodolazkin.

Evgheni Vodolazkin s-a nascut in 1964 la Kiev, unde si-a facut studiile universitare. Este doctor in stiinte filologice, specialist in literatura rusa veche. Din 1990 devine cercetator la Institutul Literaturii Ruse (Puskinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste o suta de lucrari stiintifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei Cantec despre oastea lui Igor si a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum si a lucrarii Cuviosii Kiril, Ferapont si Martinian din Belozersk.

In 1992, la invitatia Universitatii din München, si-a aprofundat studiile de medievistica occidentala, tinand si cursuri de literatura rusa veche. In 1998 a organizat conferinta internationala “Cultura manastireasca: Orient si Occident”. In perioada 1998-2002 a fost (cu intreruperi) bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt, desfasurand o activitate de cercetare si publicand, in 2000, la München monografia Istoria universala a Rusiei Vechi. Din anul 2012 este redactor-sef al revistei Text si traditie, editata de institutul sau.

In paralel, incepe sa scrie literatura. Debuteaza in 2005 cu romanul Rapirea Europei. In 2009 publica romanul Soloviov si Larionov, care se bucura imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belii si Bolsaia Kniga (Marea Carte). In 2011 ii apare culegerea de studii si eseuri Instrumentul limbii.

In 2012 publica romanul Laur (Lavr; Editura Humanitas Fiction, 2014), care devine revelatia literara a anului 2013 in Rusia, fiind dublu castigator al Premiului Bolsaia Kniga – Premiul intai si Premiul cititorilor – si castigator al Premiului Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Tot in 2013, romanul a fost nominalizat pe lista scurta la premiile Nationalnii Bestseller (Bestsellerul National) si Russkii Buker (Booker Rus). Opera literara a lui Evgheni Vodolazkin este in curs de traducere in peste douazeci de tari.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Amintiri si secrete" de Sandra Brown impreuna cu Libertatea pentru femei

Next Article

"Capcana dragostei" de Kelly Bowen, impreuna cu ziarul Libertatea

Related Posts

Total
0
Share