fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Invata sa scrii sau sa ilustrezi o banda desenata

afis_atelierBD_webBenzile desenate sunt un sector in dezvoltare al industriilor creative in Romania, un mod vizual de a spune o poveste. Pentru a crea o banda desenata, e nevoie de cineva care sa inventeze o poveste si de cineva care sa o deseneze.

Uneori, banda desenata e creata de un singur om, alteori de 20, dar celula de baza e echipa formata dintr-un scenarist si un ilustrator.

Ca sa devii scenarist de BD, trebuie sa stii sa gandesti o poveste care urmeaza sa fie desenata si sa te antrenezi in tehnicile specifice genului – accentul pe personaj, structura povestii pe plot, alegerea momentelor-cheie pentru storyboard, dialoguri.

Ca sa devii ilustrator de BD, ai nevoie de antrenament la fel de specific: cadre si compozitie, storyboard, efecte speciale, pencilling, apoi ajungi la culori. E nevoie de pasiune si de rabdare!

Nu cred ca exista reguli dupa care sa spun bine o poveste, doar nişte principii pe care le ştiu de la scriitorii care-mi plac (şi astea discutabile de la un punct incolo). Dupa aceea urmeaza procesul „tehnic” de transformare a poveştii intr-un scenariu. Cand scriu benzi desenate, lucrez tot timpul in echipa cu un desenator. Cateodata mai intervin in proces şi producatorul şi editorul, dar asta-i alta discuţie. Dupa ce am povestea gata, scopul este sa comunic clar viziunea mea desenatorului: fac fişe de personaj, sinopsis, scene, dau specificaţii spaţio-temporale, impart in capitole daca e cazul, transform naraţiunea in cadre, scriu bulele de dialog şi onomatopeele. Sunt multe lucruri de discutat, dar d-aia s-au inventat atelierele!” (interviu Felix Tzele, scenarist de BD)

Realizarea unei benzi desenate e o munca de echipa si nu e deloc usoara: ia timp si multe ciorne. Dar cand exista motivatie, o minima experienta in desen sau scris si antrenori implicati care dau feedback, ajungi in cateva saptamani la prima pagina de banda desenata creatie proprie.

Atelierul organizat de Revista de Povestiri se afla la a doua editie si ii are ca antrenori pe ilustratorul Robert Obert si pe scenaristul si scriitorul Felix Tzele. Inscrierile sunt deschise pana pe 4 februarie, iar perioada de desfasurare este 7 februarie – 22 martie. Intalnirile au loc in weekend, de la 15:00 la 17:00 la Subsol Bar, in Bucuresti. Costul atelierului este de 500 de lei si inscrierea se face prin trimiterea unui demo (desene sau povestiri, in functie de rolul dorit in echipele de BD). Mai multe detalii la revistadepovestiri.ro/bd

***

Robert Obert face benzi desenate de ceva timp si de curand a publicat partea intai din romanul grafic Profetia urbana. A terminat grafica la UNArte Bucuresti si de atunci lucreaza si la birou si freelance, ia parte la expozitii si deseneaza de zor. E in gasca Dezarticulat, e prieten cu Revista Comics si cu Saint Ink, Jumatatea Plina, Anthony Frost, Galeria Imbold, a facut vizualul de la Balkanik! Festival 2014, a fost guest artist la o expo de comicsuri la MNAC (Comix Connection) si merge cu gasca de sesenatori la diverse Comics Festuri prin tara, e co-autor al cartii „Dracu’la ATAK” (facuta sub aripa artistului german de banda desenata si ilustratie ATAK) si a fost prezent la Salonul European de Banda Desenata.

Felix Tzele s-a aventurat in lumea comics-urilor in 2012, cand a lansat la East European Comic Con short comic-ul COMPOSTUL. Dupa cateva scenarii eşuate, un webcomic nu prea stralucit şi o banda desenata scrisa la comanda, a lansat in toamna lui 2014 alaturi de Robert Obert şi Diana Necşulescu romanul grafic Baragan 1917. Este fondator al uzinei de comics Dezarticulat, in cadrul careia a coordonat pregatirea antologiei de banda desenata LAPSUS. Cand nu chinuie desenatorii cu tot felul de idei ciudate, scrie proza scurta şi mangaie pisici. A publicat povestiri in Revista de Povestiri, Observator Cultural, Tataia, Argos, Helion, Nautilus şi Revista de Suspans.

Revista de Povestiri e un proiect al asociatiei Brain Fitness, care a inceput in 2012 cu publicarea revistei de proza scurta (16 numere tiparite) si a continuat cu organizarea de ateliere pentru specia creativa (scriere creativa, caligrafie, benzi desenate, scenaristica, proiecte foto, argumentare, comunicare).

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Seara Nikos Kazantzakis la Libraria Humanitas de la Cismigiu

Next Article

Lista Anutei: Zece ecranizari celebre

Related Posts

Total
0
Share