fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Liviu Tofan: 70 de ani de la prima emisiune în limba română la Radio Europa Liberă

Jurnalista Mădălina Corina Diaconu în colaborare cu Fundația Culturală Memoria, invită publicul larg la o regăsire și o redescoperire a ideilor și valorilor românești, prin intermediul interviurilor si reportajelor audio, continuând și înnobilând cu metode moderne moștenirea întâlnirilor pe unde radio aduse, cu mulți ani în urmă, de istoricul și omul de radio Ioan Ion Diaconu. „Memoria Pământului Românesc …. Continuă”.

Liviu Tofan este autorul volumului „Ne-au ținut în viață / Radio Europa Liberă”, apărut în octombrie 2021, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la oficializarea secției de limba română la Radio Europa Liberă. „Radio Europa Liberă s-a născut ca o armă ideologică a Occidentului liber împotriva expansiunii comuniste de după cel de-Al Doiea Război Mondial”, spune Liviu Tofan.

În 1973, a emigrat în Germania; a fost inițial redactor de știri, apoi a deținut, din 1980, șefia redacției de știri, buletinele de știri fiind emisiunea cea mai urmărită a postului. Ulterior a ajuns director adjunct al secției române. „Noi știm cât de ascultate erau emisiunile noastre și cât de importante erau pentru oameni”, afirmă jurnalistul.

După Revoluția din 1989, începând din 1991, Liviu Tofan a condus biroul din România al postului. În 1994, Radio Europa Liberă/Radio Liberty a decis mutarea sediului de la München la Praga, iar Tofan a decis să trăiască în România. Din 2008 este director al Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR): „Intelectualul, ca pericol pentru regimul comunist, însemna de fapt cuvântul. Asta a fost marea problemă a regimului comunist: n-a putut stăpâni total cuvântul”.

În materialul audio de pe podcastul-eveniment „Memoria pământului românesc… continuă” pot fi auzite vocile unor corifei ai celui mai faimos post de radio care a ținut viu și plin de speranță spiritul românesc în anii „cortinei de fier” – Noel Bernard, Grigore Gafencu, Horia Stamatu, Teodor Cazaban, Nicolae Gheorghe, Virgil Ierunca. „Noel Bernard a fost cea mai importantă persoană din cariera mea profesională. Iar pentru noi toți și pentru Radio Europa Liberă a fost cel mai important profesionist”, afirmă Liviu Tofan. Materialul integral dedicat aniversării reputatului post Radio Europa Liberă și galeriei de intelectuali și de disidenți care au susținut eroic rezistența în fața represiunii regimului communist, cu armele jurnalismului și culturii de ținută, timp de decenii, transmițând pentru poporul român, poate fi accesat aici.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
George Floyd

Biografia lui George Floyd anunțată pentru primăvara anului 2022

Next Article
Top 10 Bookzone

Top 10 Bookzone cele mai citite cărți în 2021

Related Posts
revista UZP
Citește mai mult

Revista UZP nr. 26/2022

Primul aspect care poate fi menționat în legătură cu numărul 26/2022 al Revistei UZP este aria largă de…

Total
0
Share