Încă mai există, din fericire, tineri care iubesc mirosul cărții. Spun cu mândrie despre ei înșiși că sunt „old school” și se încadrează de fapt în ceea ce se numește bibliosmie, un termen care reflectă exact această pasiune pentru pagina de carte. Un studiu recent punea în evidență faptul că lectura electronică este departe de astfel de performanțe – doar 10 procente din cei intervievați în Marea Britanie au afirmat că preferă cartea în format virtual. Acest rezultat pare să confirme nu doar afirmația celebrului autor al romanului „Fahrenheit 451”, Ray Bradbury, care spunea că „nu există un viitor pentru lectura electronică, pentru că miroase a combustibil ars”, ci și că, într-adevăr, compușii din paginile de carte se descompun mult timp, accentuând mirosul specific cu fiecare zi care trece.
Nu doar tinerii iubesc cărțile cu ardoare. Unele dintre modelele lor, cum ar fi Barack Obama sau Bill Gates, nu se sfiesc să-și declare public pasiunea pentru lectură. Cel din urmă a mers până acolo încât a cumpărat ceea ce este considerat cea mai scumpă carte din lume, „Codex Leicester’”, de Leonardo de Vinci, pentru 30,8 milioane de dolari… în 1994. „Chiar dacă suntem în era filmelor video și a Wikipedia, este ironic că minunile lumii ne-au fost descrise de către un om care a trăit acum 500 de ani”, crede Gates. Totuși, imediat după ce a cumpărat prețiosul volum, fondatorul Microsoft și unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei l-a pus la dispoziția întregii lumi, filă cu filă, în format electronic.
Indiferent de ce fel de cititor ești și în ce formă te infuzezi cu lectură, un lucru este cert: Biblia rămâne cea mai populară carte de pe glob, chiar dacă este interzisă în 52 de țări. Se estimează că între anii 1815 și 1975 s-au vândut peste 2,5 miliarde de exemplare din cartea de căpătâi a creștinătății, iar de atunci această cifră s-a dublat!