fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Muzee italiene „anchilozate”, la ora de înviorare

5

Cele mai prestigioase galerii de artă italiene atrag anual milioane de turişti, dar autorităţile nu sunt mulţumite, considerându-le „anchilozate”, rămase în trecut, conduse ineficient şi funcţionând din inerţie, pe baza celebrităţii unor opere ca David al lui Michelangelo sau Venus a lui Botticelli. „Sistemul muzeal este de-a dreptul anchilozat, slab, cu resurse insuficiente şi reguli paralizante. Este o situaţie foarte diferită de a altor muzee din străinătate, care sunt adevărate motoare culturale”, explică Paolo Baratta, specialistul numit de Minister să se ocupe de selecţia candidaţilor şi totodată preşedinte al Bienalei de artă de la Veneţia.

Aşadar, după o extinsă căutare internaţională, şapte dintre managerii care vor lua în primire gestionarea muzeelor sunt din afara Italiei. Per ansamblu, 10 bărbaţi şi 10 femei vor conduce câteva dintre muzeele „sclerozate” ale Italiei. Iată câteva exemple: istoricul de artă german Eike Schmidt va fi la cârma Galeriei Uffizi, după o muncă excelentă în Statele Unite şi Marea Britanie, arhitectul canadian James Bradburne va conduce Pinacoteca di Brera, din Milano, iar istoricul şi directorul muzeal Cecilie Hollberg va conduce Accademia.

În ciuda faptului că ministrul Culturii consideră că numirile din străinătate marchează o evoluţie a sistemului muzeal, pe care îl consideră în parte „ameninţat de deceniile de proastă gestionare şi neglijare”, protestele nu au întârziat. Şi dacă nu este contestat nivelul „înţepenit” al unor muzee, în schimb alegerea unor specialişti străini care să le gestioneze a stârnit ample polemici. „De ce era absolut necesar să fie străini? Şi de ce atât de precis 10 bărbaţi şi 10 femei?”, s-a indignat criticul de artă şi fost oficial al guvernului italian Vittorio Sgarbi, care crede că metoda ofensează „o armată de excelenţi specialişti italieni”.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Trenul orfanilor, de Christina Baker Kline

Next Article

Bani de hârtie, de Ken Follet

Related Posts

Total
0
Share