fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Noutate la Editura Litera: “Razbunarea geografiei”, de Robert D. Kaplan

O replică genială dată gânditorilor care sugerează că globalismul va subjuga geografia, cartea lui Kaplan aduce la viață geografi și creiere luminate ale geopoliticii din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Cumpara cartea cu reducere, de aici.

Autorul le conturează cu precizie teoriile și aplică în mod strălucit ideile lor la crizele actuale din Europa, Rusia, China, subcontinentul indian, Turcia, Iran și Orientul Mijlociu arab. Robert D. Kaplan susţine că, pentru a înțelege evenimentele actuale – conflictele religioase, războaiele, instabilitatea politică –, e de ajuns să aruncăm o privire asupra hărții. Atunci când fundamentele politice sunt zdruncinate, harta este cea care oferă primele indicii pentru a discerne o logică istorică legată de ce are să urmeze.

Razbunarea-geografiei

Viitorul poate fi înţeles în contextul climei, al posesiei pământului şi al altor certitudini fizice: de exemplu, China, capabilă să hrănească doar 23% din populaţia sa, de pe un teren arabil doar în proporţie de 7%, caută să obţină energie, minerale şi metale de la regimuri brutale precum Burma, Iran şi Zimbabwe, intrând astfel în conflict moral cu Statele Unite. Graniţele nesigure ale Afghanistanului îl fac principala cale de invazie a Indiei şi o bază importantă pentru Pakistan, principalul inamic al Indiei. Iranul va exploata avantajul de a fi singura ţară ce cuprinde atât zonele producătoare de energie din Golful Persic, cât şi pe cele de la Marea Caspică. În ce priveşte Statele Unite, autorul apreciază că acestea ar putea regreta că s-au implicat în conflictele din Irak şi Afghanistan, în loc să se fi ocupat de ţara vecină, Mexic, aflată în pericol din cauza războiului dintre cartelurile de droguri.

Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere.

În mijlocul unei lumi aflate într-o turbulență crescândă și imposibil de stăpânit, Kaplan susține că geografia este cea care poate da un sens.

Carte apărută la Editura Litera.

bogdan
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Seminar deschis de public speaking cu Roz Townsend

Next Article

Mircea Cartarescu, "Orbitor" -– editie de colectie

Related Posts

Total
0
Share