Leapsa cu carti a inceput timid sa-si faca loc printre postarile prietenilor mei de pe Facebook dupa toata nebunia cu Ice Bucket Challenge.
Inca de la inceput mi s-a parut o idee foarte buna, mai ales ca asta imi dadea ocazia sa mai adaug carti vazute in postarile prietenilor mei pe lista mea infinita de lectura.
Exista si carcotasi care spun ca multi vor posta carti pe care nu le-au citit in dorinta de a parea interesanti, dar, hai sa fim seriosi, e de ajuns sa vorbesti o data cu o persoana si iti dai seama cat de mult a citit.
Acea scurta lista de zece carti poate sa spuna foarte multe despre persoana care a facut-o.
Prin acea lista putem spune ca recomandam cartile care ne-au placut, dar din punctul meu de vedere cartile ne recomanda pe noi. E ca atunci cand vezi ca o persoana citeste aceleasi carti care iti plac si tie si stii deja ca ai un nou prieten :) .
Trebuie sa recunosc, asa tare imi placea ideea incat abia asteptam sa fiu provocata si, spre surprinderea mea, am primit o dubla provocare, ca doar am prieteni cititori.
Prima reactie a fost de incantare, dar apoi deja imi faceam griji. Cum sa aleg doar zece din sutele de carti citite? Si cate mai aveam de citit… nu degeaba m-a numit o prietena devoratoare de carti.
Intr-un final lista a fost alcatuita din carti de diferite genuri cum ar fi de dragoste, thriller sau motivationale. Aceasta lista ma reprezinta in momentul de fata si din toate cartile am invatat ceva si le-as reciti oricand.
Nu puteam pierde ocazia sa-mi provoc prietenii sa faca acelasi lucru. Sau, cum ar spune un prieten: “show me your books!”.
Si nu m-au dezamagit. Mi-au placut listele si mai ales ca unele carti se regaseau si in lista mea.
Consider ca “leapsa cu carti” este o modalitate de o promova lectura in randul tinerilor in mod special, ca nu degeaba spune un vechi proverb romanesc “cine are carte are parte”.
Majoritatea interpreteaza prin acest proverb ca trebuie sa invete la scoala, insa vorba “spune” mult mai mult.
Pe langa scoala, care desigur este foarte importanta in dezvoltarea unui copil, trebuie sa avem si notiuni de cultura generala.
Cititul te ajuta sa ai o cultura generala vasta, o exprimare corecta si coerenta, o gandire analitica dezvoltata, o memorie mai buna, o imaginatie bogata, o sursa de relaxare, relatii interpersonale imbunatatite si, nu in ultimul rand, te ajuta sa alungi plictiseala.
Culmea e ca atunci cand intreb pe cineva daca citeste deseori primesc raspunsul “ma plictiseste”.
Mi-a ramas in minte un citat al autoarei J.K. Rowling care spunea “daca nu-ti place sa citesti inseamna ca nu ti-ai gasit cartea potrivita” asa ca hai sa incurajam cate mai multe persoane sa-si gaseasca “cartea potrivita”.
Anuța Stănculeanu