Opera din Roma a fost în ultima perioadă, care a părut interminabilă pentru iubitorii artei, ca o emblemă a situaţiei dramatice a întregii economii italiene. Ani întregi a suferit pierderi masive, de milioane de euro, a tăiat costuri, a pierdut artişti de renume – printre care renumitul dirijor Riccardo Muti, care a demisionat din motive de staff subdimensionat – şi-a pierdut corul şi nenumăraţi instrumentişti, a anulat zeci de spectacole şi se găsea, în 2014, pe fundul unei prăpăstii fără precedent după al doilea război mondial. Şi totuşi…
Pentru prima oară în ani buni, instituţia de cultură din capitala Italiei vede „luminiţa de la capătul tunelului”. Mulţumită unei iniţiative ministeriale care permite acordarea de fonduri lăcaşurilor de cultură care au un plan serios şi raţional de „răsturnare a situaţiei”, Teatro dell’Opera di Roma a primit 15 milioane de euro, care i-au permis „să iasă din comă”: artiştii au fost plătiţi, la fel furnizorii şi datoriile. „Avem o linişte pe care n-am mai simţit-o de mult timp”, spune directorul general Carlos Fuortes.
Veştile bune continuă. Încurajaţi de posibilitatea revenirii, sindicaliştii care au ţinut-o într-o grevă aproape continuă sunt dispuşi să ajungă la o înţelegere care să ferească opera de alte astfel de mişcări cel puţin până în 2016, iar sumele încasate din biletele deja vândute s-au triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi chiar dacă acest avans nu va putea fi menţinut pe tot parcursul anului, derularea normală a activităţii face să se întrezărească o echilibrare a balanţei financiare a Operei.
Sub aceste fericite auspicii şi scăpat de spectrul morţii lente, Teatro dell’Opera di Roma face ce ştie mai bine: artă. Mai exact, pregăteşte o nouă producţie cu opera „Aida”, pentru 23 aprilie. Iar pentru lunile următoare sunt programate concerte cu Elton John sau Bob Dylan.
Deschisă în 1880, Opera din capitala Italiei este un reper cultural continental. Amintim doar mega-producţiile „Nunta lui Figaro”, de Mozart sau „Don Carlos”, de Verdi, ambele puse în scenă de marele regizor Luchino Visconti. În ce priveşte acustica Operei romane, aceasta este de-a dreptul legendară şi a fost un obiectiv central al construcţiei încă de la început. Aşadar, o lume întreagă are de ce să se bucure: Teatro dell’Opera di Roma se întoarce!