Warning: preg_match(): Unknown modifier '0' in /home/bookuria/public_html/wp-content/plugins/powerkit/modules/lazyload/helpers/helper-powerkit-lazyload.php on line 146
Londra găzduieşte în aceste zile o mare expoziţie de fotografie, lansând în acelaşi timp şi o competiţie cu Parisul pe aceeaşi temă. Ca întotdeauna când este vorba despre concurenţă, se urmăreşte atragerea colecţionarilor şi fanilor, pe scurt, a… banilor.
Acest eveniment este cam la jumătate din anvergura celui organizat în luna noiembrie 2014 la Paris, „Paris Photo”, care a atras 143 de galerii la Grand Palais, având o „extensie” şi în Los Angeles. Dar organizatorii britanici au o explicaţie: vânzările de fotografie au crescut spectaculos în ultima vreme, cu peste 36%, atingând 50.7 milioane de dolari în 2013 doar la „Christie’s”, „Sotheby’s” şi „Phillips”, arată compania de cercetare „ArtTactic”, care exemplifică cu recordul stabilit anul trecut de „Sotheby’s”, care a vândut o singură colecţie cu 21,3 milioane de dolari. În condiţiile în care suma totală este doar o fracţiune din cea vehiculată la nivel mondial în domeniul fotografiei, iar casele londoneze de licitaţii sunt în topul acestor vânzări, „Photo London” a venit în mod natural.
Aşadar, „Photo London” expune la Somerset House lucrări din peste 70 de galerii din toată lumea, oferind iubitorilor genului imagini epocale, de la Beatles la „Naşul”. „Londra este îndrăgostită de arta contemporană în stil mare şi la noi se coagulează preferinţele şi tendinţele. Oamenii încă mai colecţionează artă, dar se pare că s-a cam ajuns la punctul maxim, aşa că fotografia este noul drum de urmat”, spune Michael Benson, directorul „Photo London”. Una peste alta, „Photo London” este, timp de trei zile, centrul european al fotografiei, oferind şi un program inovator pentru public, care are ca scop descoperirea de noi talente şi promovarea fotografiei ca formă de artă. La fel de adevărat este că manifestarea are în program şi unele activităţi non-comerciale, cum ar fi prezentarea unor exponate mai puţin cunoscute din patrimoniul Muzeului „Victoria &Albert”.
Replica francezilor a fost împăciuitoare. „Astări este loc pentru amândouă festivalurile. Aşa cum «Frieze Art Fair» a reuşit să creeze un apetit sporit pentru arta contemporană din 2003 încoace, tot aşa va reuşi şi «Photo London» în cazul fotografiei”, a spus diplomatic Christoph Wiesner, director al „Paris Photo”, adăugând totuşi că din perspectivă istorică, Franţa este un teren mai fertil pentru arta fotografică, graţie celebrului trio Henri Cartier-Bresson – Jacques – Henri Lartigue – Robert Doisneau…