fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro
elefant.ro

Povestiri suspect de trasnite, adunate intr-o antologie

MonstrulNeil Gaiman, Jonathan SafranFoer, Nick Hornby sunt doar trei dintre cele zece nume care au pus nu puțin fler scriitoricesc în Monstrul. Antologie de povestiri trăsnite, carte ce apare sub egida colecției McSweeney`s.

Volumul propune tematica macabrului decontextualizat și care, în modul acesta, își anulează o parte din trăsăturile definitorii. Răul nu e poftit în ficțiune cu gravitate, nu se insistă pe ireversibilul și, implicit, invincibilul din el, ci pur și simplu pe lumesc. Monștrii aceștia se pretează astfel penibilului și giumbușlucurilor care nu pot stârni decât zâmbete celor aflați în fața paginilor.

[button target=”_blank” style=”” class=”btn_red” link=”http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=product_store&aff_code=2adb44b45&campaign_unique=9617003d6&unique=8f2a7d7cf”]Cumpara cartea cu 45% reducere[/button]

Și, iată, rolul pe care și-l asumă mama-căpcăun în Ultima dorință a lui Seymour de Sam Swope, care deși crudă în rigiditatea ei, emoționează prin insistența rolului ficțional al peronajului-fiu. Împotriva oricărei morale firești, mama-căpcăun inspiră compasiune, fapt în mod evident deplasat și care nu aparține rigorilor clasice ale genului.

Apoi, în povestirea lui Clement Freud persistă același absurd pronunțat al contextului, soarta lui Grimble, copil de vreo 12 ani căruia întreaga lume – incusiv părinții – i se adresează placid, prin post-it-uri, fiind revoltător de lipsită de simțul justiției. Cu alte cuvinte, monștrii acestei cărțulii par nefirești, par încurcați de locul lor în lume, ceea ce îi face umani, tangibili și demni de oarecare compasiune.

Un text ușor atipic este Fiecare e vândută la bucată de Jon Scieszka, și aceasta pentru că nefirescul lui este asigurat de data aceasta nu de tipologii dubioase, ci de ostentația unui limbaj steril. Autorul imaginează o conversație între o fată și un băiat, alcătuită doar din replici-tipar, din formule publicitare arhicunoscute, înstrăinate de mesajul lor prin folosirea excesivă. Cum ar veni, totul ține de unghiul abordării, de gradul în care individul e dispus să se apropie de un subiect. Altfel spus, nu doar că răul poate fi „mai puțin sacru” – dacă îmi este îngăduit –, dar poate să se arunce și în cadre absolut deloc suspecte.

Citeste tot articolul pe blogul nemira.ro

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Elefant.ro ne da mii de motive de rasfat

Next Article

"Chitaristul", de Luis Landero (Editura Allfa)

Related Posts

Total
0
Share