Gigantul modei Prada a anunţat deschiderea, din 9 mai, a unui complex multifuncţional care va combina arta, moda şi filmul. Ceea ce transformă însă manifestarea într-un adevărat „cocktail” este locul ales – o veche distilerie milaneză, transformată şi extinsă până la dimensiuni apreciabile de arhitectul olandez Rem Koolhaas şi care va fi cartierul general al Fundaţiei de artă Prada. Structurii existente i-au fost adăugate un pavilion expoziţional, un turn şi o sală de cinema.
Programele plănuite de „Fondazione Prada” vor include expoziţii, proiecţii şi proiecte de filosofie artistică, toate menite să atragă mii de turişti. În plus, un bar creat de regizorul Wes Anderson („The Grand Budapest Hotel”), desenat după modelul vechilor cafenele milaneze, îşi va aştepta clienţii. Argumentul organizatorilor este simplu: „Nu există niciun muzeu de artă contemporană în Milano şi nu am observat vreo preocupare a autorităţilor pentru aşa ceva. Din acest motiv, ne-am gândit să venim cu o ofertă”, spune Astrid Welter, director de proiect al Fundaţiei. Într-adevăr, într-o ţară considerată un „muzeu în aer liber”, autorităţile italiene inaugurau abia în 2010 un muzeu naţional de artă contemporană, la Roma. În aceste condiţii, companiile private au început „să umple golul” – Prada organizează expoziţii la Milano şi Veneţia, Pirelli de asemeni şi exemplele ar putea continua.
Inaugurarea va dezvălui publicului o expoziţie de sculptură clasică – preponderent din colecţiile personale ale co-fondatorilor Prada Miuccia Prada şi Fabrizio Bertelli – alcătuită din piese reprezentative pentru arta europeană şi americană, cu lucrări semnate, printre alţii, de Lucio Fontana, Alberto Burri sau Walter De Maria. Pe acest fundal, celebrul regizor Roman Polanski va prezenta un documentar şi o serie de proiecţii cinematografice care vor evidenţia influenţa pe care casa de modă a avut-o în timp asupra creaţiei sale.