fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie: „Cât timp înfloresc lămâii”, de Zoulfa Katouh

Cât timp înfloresc lămâii

În Siria se derulează un sângeros și teribil război civil de peste un deceniu. Dramele nesfârșite care afectează milioane de oameni, victime ale luptelor pentru puterea politică sunt epicentrul sfâșietoarei cărți „Cât timp înfloresc lămâii”, prin care de Zoulfa Katouh aduce în fața lumii întregi prețul uriaș pe care îl plătesc nevinovații în societățile cu regimuri autoritare, brutale.

Cartea „Cât timp înfloresc lămâii”, de Zoulfa Katouh poate fi comandată, cu reducere, de la Libris sau Bookzone.

Studenta la Farmacie Salama are 18 ani și misiunea de a avea grijă de cumnata sa, însărcinată, în plin război civil. Fiind una dintre puținele persoane din cartierul ei cu pregătire medicală, este promovată la rolul de medic și vede direct atrocitățile bombardamentelor regulate și atacurilor chimice asupra oamenilor captivi într-un coșmar.

Salama duce o constantă luptă interioară cu decizia de a rămâne în Siria și de a lupta pentru poporul ei sau de a părăsi țara pe care o iubește și de a-și salva familia. Volumul se desfășoară într-un ritm de tensiune care captează imediat cititorul, întrucât toate cele care se întâmplă în jur atrag inexorabil și afectarea mintală a celor care nu mai reușesc de atât amar de vreme să vadă lumina de la capătul întunericului.  

Undeva în plan secund se înfășoară, ca un abur cald, o poveste de dragoste, iubirea fiind de când lumea firul de speranță al tuturor generațiilor. Chiar dacă nu este punctul focal al acțiunii, această desfășurare adaugă o notă de ploaie de petale albe peste un tablou sinistru.

Ca volum de debut, „Cât timp înfloresc lămâii” demonstrează o forță descriptibilă remarcabilă – practic, cartea nu se poate lăsa din fața ochilor și stârnește un adevărat vârtej de sentimente fiecărui cititor care, în oaza sa de liniște, absoarbe o poveste aproape cinematografică, etalată în variate stiluri, în cuvinte bogate și în imagini încărcate de înțelesuri profunde, de la dialogurile interioare ale personajelor bine creionate până la acțiunile lor și, în special, sentimentul de vinovăție care ajunge să-i încerce pe cei rămași în viață doar pentru că supraviețuiesc în condiții groaznice.

Emoționantă, vie, unori dificil de parcurs din cauza încărcăturii umane sfâșiate de dramatism,

Cartea „Cât timp înfloresc lămâii” este mult mai mult decât o relatare din mijlocul războiului civil din Siria – este povestea eternă a ceea ce provoacă marii răufăcători ai acestei lumi însângerate de ambiții, este povestea întregii planete în focarele de conflict, din Gaza și Myanmar până în Ucraina și Sudan.

Cartea „Cât timp înfloresc lămâii”, de Zoulfa Katouh poate fi comandată, cu reducere, de la Libris sau Bookzone.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Editura Litera la Bookfest 2024: 35 de ani de excelență editorială

Next Article
three wooden dinosaur

Cele mai bune romane fantastice. Un top alcătuit de experți

Related Posts

Total
0
Share