fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Revista UZP nr. 27/2022. O continuă descoperire a nenumăratelor fațete ale jurnalismului

Dincolo de faptul că este un unicat pe plaja media din România, Revista UZP este o oglindă a breslei. Pentru că oamenii au vrut dintotdeauna nu doar să știe, ci și să înțeleagă. Aici intervin jurnaliștii. Revista UZP arată o dată mai mult tuturor faptul că jurnaliștii își fac treaba de a informa. De-a lungul numeroaselor sale ediții, dense, aplicate, profesioniștii din Uniunea Ziariștilor, care editează publicația, au scris în paginile ei despre inteligență artificială, despre Uniunea Europeană, despre informația avizată în lumea digitalizată, despre cenzură, despre marii înaintași din toate domeniile. Sumarul publicației cu numărul 27 este din nou foarte bogat și o continuă descoperire a nenumăratelor fațete ale jurnalismului.

Ediția curentă are în centru una dintre cele mai stringente teme ale actualității – schimbările climatice și efectele lor. În acest tablou vast, global, Revista UZP nr. 27/2022 detaliază implicațiile tranziției pe care urmează s-o cunoască omenirea spre sustenabilitate din perspectiva jurnaliștilor și a menirii lor de a informa cât mai corect, astfel încât publicul să poată trage concluzii avizate și să acționeze în consecință. De la editorialul semnat de Lavinia Șandru – „Ecologia – de la opțiune la singura opțiune” – până la articolul de sinteză semnat de cunoscutul jurnalist Dan Constantin – Tematica ,,eco” trece în prima pagină – și inclusiv cu un punct de vedere al unei reprezentante a tinerei generații de jurnaliști, Ruxandra Ceangu, studentă la Jurnalism, participantă la proiectul „Școala de jurnalism” CNR UNESCO – UZPR („Mediul înconjurător și responsabilitatea comună”), Revista UZP se vădește un nucleu de informație profesionistă, argumentată și care poate răspunde la întrebările cititorilor.

Publicația este și un univers al explicațiilor avizate, cu interviuri („După 1989, mass-media au căpătat o uriașă forță de influență asupra opiniei individuale și colective, datorită amplificării ariei de răspândire a informației”, interviu realizat de Ion Vasiu cu jurnalistul Șerban Cionoff), recenzii, relatare, analiză („Nu poate exista pace atâta vreme cât pilonii fundamentali ai dezvoltării durabile nu sunt sustenabili” – Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO), evenimente de ținută ae Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (Cenaclul „Ileana Vulpescu” al UZPR, articol de Mihai Maxim), cu deschiderea spre lume pe care o asigură filialele din Diaspora, cu ilustrarea pleiadei de preocupări prin care jurnaliștii membri ai UZPR sunt implicați în viața socială locală și națională („Vectorii matricei de neam care au amprentat genomul românesc”, semnat de prof. dr. Vicu Merlan, din Huși).  Toate acestea sub semnul creației; jurnaliștii sunt scriitorii de fiecare zi, unii dintre membrii UZPR au alte profesii, dar a spune povești și argumentate, și rupte din realitate, care să fie și captivante, este o altă frontieră a vocației. Revista UZP îi vădește pe jurnaliști performând în condiții și vremuri de toate felurile, fără să oprească o clipă informarea, perfect capabili să organizeze simpozioane științifice, să fie implicați în proiecte culturale și, în același timp, cu o energie care se dovedește de nesecat, să fie susținători ai adevărului, ai publicului și ai presei.

Publicația este în același timp și un for de dezbatere al breslei, în care membrii Uniunii își expun punctele de vedere, și spațiul publicistic în care sunt evidențiate puternicele filiale ale UZPR.

Dincolo de a fi o oglindă a felului în care jurnaliștii profesioniști ai celei mai mari bresle din România continuă să „scrie istoria clipei”, Revista UZP nr. 27/2022 este un pilon de informare extinsă, în care condeieri de substanță, plurivalenți, relevă faptul că jurnalismul adevărat este atât de mult mai mult decât o profesie.

Roxana Istudor

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Prichindel

Prichindel - târg de carte pentru copii cu reduceri de până la 70%

Next Article
Corint pentru părinți

<strong>Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți</strong>

Related Posts

Total
0
Share