fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Sarbatoarea Francofoniei, alai de spectacole

2013 marchează împlinirea a douăzeci de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Institutul Francez din România, împreună cu diferitele sale direcţii regionale, lectoratele franceze şi Alianţa Franceză vor organiza numeroase manifestări.

Câteva zeci de evenimente vor marca Luna Francofoniei în Capitală, iar acestora li se adaugă numeroase alte manifestări în ţară, printre acestea fiind incluse Gala Francofoniei, Zilele Filmului Francofon, concerte, concursuri, expoziţii, spectacole de teatru.

Ministerul român al Afacerilor Externe organizează, pe 21 martie, Gala Francofoniei, la Casa Radio din Bucureşti, iar pe 4 aprilie, de la ora 17.00 va avea loc vernisajul expoziţiei 1993-2013 – Repere francofone în România”. Biroul pentru Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) va organiza un simpozion regional intitulat „Cooperare universitară multilaterală francofonă în Europa centrală şi oriental”, care va avea loc în perioada 18 – 19 martie, la Centrul de Conferinţe al Universităţii „Valahia” din Târgovişte.

Programul cultural al Lunii Francofoniei mai include celebrarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Femeilor (8 martie, la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice) şi, pe 9 şi 10 martie, proiecţia filmului Shoah”, al lui Claude Lanzmann, la Sala Elvira Popescu, ca preludiu al Festivalului One World, care se va desfăşura în perioada 10 – 17 martie.

În ceea ce priveşte promovarea limbii franceze, evenimentul „Franceza pentru cei mici”, organizat pe 19 şi 20 martie, între orele 9.00 şi 18.00, la Institutul Francez din Capitală, va marca lansarea unui kit pedagogic pentru predarea limbii franceze la grădiniţă. Un spectacol de marionete al trupei Fantastique! va fi organizat special pentru copiii care vor participa la ateliere.

Lectoratele franceze vor organiza, împreună cu studenţii lor, o serie de evenimente dedicate francofoniei, printre care şi concursul de fotografie Spune-mi zece cuvinte” şi o seară franco-arabă care se va desfăşura pe 27 martie, la Institutul Francez.

Tot în cadrul Lunii Francofoniei, vor avea loc Zilele Filmului Francofon (14 – 28 martie, în diferite oraşe din ţară), dedicate Africii, Forumul de recrutare francofon (11 – 15 martie, Bucureşti), organizat de Asociaţia Franco-Jobs, cu scopul de a crea contacte între francofonii activi pe piaţa de muncă şi angajatorii care oferă posibilităţi de carieră într-un mediu francofon în România, Festivalul „Francochanson” (9 – 10 martie, Buzău) şi Festivalul Frankolorés, realizat de o trupă de artişti francofoni care se va opri la Bucureşti între 11 şi 13 martie, pentru a prezenta diverse lecturi, concerte, precum şi o piesă de teatru.

De asemenea, Luna Francofoniei va fi ocazie pentru lansarea mai multor concursuri, printre care Premiul tânărului jurnalist francofon 2013. În cursul lunii martie va fi inaugurată şi Piaţa Francofoniei la Bucureşti, la intersecţia dintre Bulevardul Libertăţii şi Calea 13 Septembrie.

luna-francofoniei

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Concurs de desene „Europa mea”, pentru copiii talentati

Next Article

Red Bull Collective Art isi asteapta talentele

Related Posts
Clubul de carte Litera
Citește mai mult

Invitație la Clubul de carte Litera!

Jurnalistul cultural Marius Constantinescu este amfitrionul întâlnirilor cu cititorii în clubul de carte Litera. Ajuns în al șaptelea…

Total
0
Share