fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Scriitorul Sorj Chalandon vine la Bookfest 2014

al-patrulea-zidSorj Chalandon, castigatorul Premiului Liste Goncourt – le Choix roumain pentru romanul Al patrulea zid, este invitatul Institutului Francez si al Editurii Humanitas Fiction la Bookfest 2014.
Al patrulea zid, aparut in colectia “Raftul Denisei” la Humanitas Fiction, a fost nominalizat la Premiul Goncourt in 2013 si i-a adus lui Sorj Chalandon doua premii importante: Premiul Goncourt des lycéens si Premiul Liste Goncourt – le Choix roumain 2013.
Sorj Chalandon va participa la sfarsitul saptamanii viitoare la doua evenimente organizate la Salonul International de Carte Bookfest 2014. Vineri, 30 mai, ora 18.00, in standul Institutului Francez, Sorj Chalandon este invitat alaturi de traducatorul sau in limba romana Doru Mares si de directorul editorial Humanitas Fiction, Denisa Comanescu la o dezbatere cu tema “Drumul scriiturii: creatie, publicare, traducere”. Sambata, 31 mai, ora 14.00, in standul Editurii Humanitas va fi organizata lansarea romanului Al patrulea zid urmata de o sesiune de autografe. La eveniment vor vorbi Sorj Chalandon, Stanislas Pierret, Directorul Institutului Francez din Romania, Doru Mares, Mircea Vasilescu, Andreea Rasuceanu, Marieva Ionescu si Denisa Comanescu.

Al patrulea zid este o carte de o forta rara, in care arta transcende, fie si pentru o clipa, realitatea razboiului si a urii. Un roman despre “violenta ca semn al slabiciunii”, cum ar spune unul dintre personajele-cheie, regizorul grec Samuel Akounis, militant impotriva coloneilor in tara sa si apoi refugiat la Paris. O pledoarie implicita impotriva violentei cunoscute de cand lumea, de la povestea Antigonei, de pilda: Antigona lui Sofocle, dar si a lui Jean Anouilh. Pentru a indeplini ultima dorinta a prietenului sau Sam, Georges, studentul uluit de lumea in care traieste, sfasiat intre traditie, revolutie si datorie, incearca sa puna in scena piesa lui Jean Anouilh intr-un teatru deloc conventional: teatrul de razboi din Beirutul anului 1982, in care devine la randu-i actor. Ramanem insa, chiar si dupa incheierea acestei cutremuratoare povesti, cu o intrebare: Antigona cine este?
Doar preafrumoasa palestiniana Imane, unul cate unul, actorii imposibilului spectacol printre ruinele Beirutului, Georges ori fiecare personaj al tragediei de pe tarmurile Mediteranei?

“Rareori un text de fictiune a reusit sa surprinda atat de bine intensitatea unui razboi, folosind tema teatrului ca arma retorica si politica. Un roman in care se aud inimi batand si bubuie lumea.” (L’Express)
“Fost reporter, Sorj Chalandon cunoaste atat de bine razboiul, incat stie ca nu e nimic de stiut despre razboi. Ci doar de simtit. Acest Al patrulea zid al lui se desfasoara pe firul intins al stupefactiei pe care o provoaca. Autorul spune ca a scris in «tacerea pacii». Lectura cartii, in aceasta asurzitoare tacere, pe cand se aud iarasi zgomotele armelor, este mai mult decat necesara. Si justa.” (Le Figaro)
Scriitorul francez SORJ CHALANDON s-a nascut la 16 mai 1952 in Tunis. Din 1973 pana in 2007 a fost reporter, apoi redactor-sef adjunct la Libération, iar din 2009 este redactor la Le Canard enchaîné. A realizat reportaje despre Liban, Iran, Irak, Somalia si Afganistan, experienta pe care a folosit-o din plin in scrierile sale literare. In 1988 a primit Premiul Albert Londres pentru reportajele despre Irlanda de Nord si despre procesul Klaus Barbie. A debutat ca romancier in 2005, cu Le petit Bonzi, si de atunci romanele sale au fost recompensate cu numeroase premii literare importante: in 2006, Premiul Médicis pentru Une promesse, in 2008, Premiul Joseph Kessel si Premiul Simenon pentru Mon traître, in 2011, Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze pentru Retour à Killyb! egs. Romanul Al patrulea zid (Le quatrième mur) a aparut in 2013.
Comunicat de presa Editura Humanitas
bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Evenimentele editurii Herald la Bookfest 2014

Next Article

Bazarul copiilor. Reduceri de pana la 75% la carti si jucarii

Related Posts

Total
0
Share