fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Vandalism cu drone

vandalism 1

„Rebeliunea” graffiti ţine pasul cu vremurile. O demonstrează KATSU, care se consideră unul dintre cei mai prolifici artişti de gen de peste ocean şi care a folosit o dronă pentru „a-şi marca teritoriul” artistic pe unul dintre cele mai mari afişe publicitare din New York. Artistul demonstrează astfel intenţia de a intra în mileniul trei „cu toate pânzele sus” în ceea ce priveşte exprimarea prin street art.

Pe scurt, KATSU a „armat” o dronă „Phantom” cu un tub de vopsea şi s-a apucat să se exprime pe afişajul publicitar din metropola americană. Au rezultat dâre roşii pe chipul tinerei Kendall Jenner, care face reclamă la Calvin Klein şi care se află la o înălţime de şase etaje. „A ieşit surprinzător de bine. Este incitant să vezi pentru prima oară potenţialul metodei pentru vandalism”, s-a bucurat KATSU de indescriptibila „operă”. Satisfacţia „artistului” este generată de faptul că o asemenea ispravă ar fi fost imposibilă ce metodele clasice, dată fiind statura obiectivului. „Şaptezeci la sută din reuşită stă în abilitatea de a menţine echilibrul jucăriei în timp ce pictezi”, a adăugat KATSU. Interesant este că artistul s-a remarcat anterior printr-o poziţie îndârjită de susţinere a introducerii dronelor în cât mai multe domenii de activitate. Ştia el de ce: „Ca artist graffiti, vreau să impulsionez folosirea dronei ca pe un instrument prin care să mă exprim. Acţiunea mea este într-un fel şi o declaraţie în acest sens”, a mai spus „artistul”, care speră să grăbească procesul prin care „toţi artiştii să se poată apuca să experimenteze cu ajutorul dronelor”.

Vandalism

Dar dronele nu sunt ceva nou în lumea artei (a nu se confunda cu vandalismul invocat de KATSU…). De pildă, artistul Trevor Paglen este fascinat de ele încă din anul 2003. După mai multe experimente, a pus „cap la cap” în anul 2010 o expoziţie intitulată „Drone Vision”, care captează „momentul de slăbiciune” în care o dronă transferă imaginile către baza militară prin intermediul unor legături de satelit necriptate. „Majoritatea imaginilor sunt cele ale dronelor care iau la ţintă, pur şi simplu fixează fără încetare porţiuni de drum. Dar există şi câteva momente în care drona este neajutorată, nu are comandă, pur şi simplu «priveşte în jur». Însăşi ideea că o dronă neînsufleţită «priveşte» a devenit un element cheie al operei multor artişti care au abordat tema”, explică Paglen.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Bani din piatră seacă („Cum să vinzi gheaţă eschimoşilor”, de Jon Spoolstra)

Next Article

Cumperi carti si poti castiga un set complet de tenis in valoare de 330 lei!

Related Posts

Total
0
Share