fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Wagner în lumina reflectoarelor

wagner

Renovarea Muzeului Richard Wagner din Bayreuth s-a încheiat şi de acum oricine poate evalua felul în care coincide deschiderea Muzeului cu festivalul anual dedicat compozitorului şi faptul că antisemitismul renumit şi legăturile de familie cu naziştii ale compozitorului şi familiei acestuia „ies în scenă”.

20 de milioane de euro a costat renovarea şi extinderea la dimensiuni duble a unei instituţii care reliefează în premieră lucrările antisemite pe care Wagner le-a publicat întâi anonim, apoi semnându-le, până la moartea sa, în 1883. Muzeul descrie de asemeni relaţia lui Wagner cu soţia lui, Cosima, care i-a supravieţuit până în 1930, precum şi legăturile de familie ale descendenţilor lui Wagner cu nazismul, ştiut fiind faptul că mai-marii celui de-al treilea Reich mergeau frecvent la Bayreuth pentru a aaculta opera lui Wagner. În premieră absolută, cei interesaţi pot vizita odăile soţiei fiului lui Wagner, Winifred, galeză de origine, care a devenit foarte apropiată lui Hitler însuşi.

Cât despre opera lui Wagner, Muzeul care îi este dedicat adăposteşte eseurile sale antisemite, temele naţionaliste şi accentele rasiste prezente în operele sale, care de altfel l-au şi făcut pe compozitor un preferat al naţional-socialiştilor germani. Nu în ultimul rând, o serie de imagini relevă strânsele legături dintre nepoatele compozitorului şi Hitler, la braţul căruia sunt înfăţişate. „Trebuie să ne vedem istoria şi să lucrăm cu această istorie”, arată Brigitte Merk-Erbe, primarul din Bayreuth, care a pus 7 milioane de euro la dispoziţia procesului de restaurare şi care consideră că „pentru marea familie Wagner din toată lumea, Bayreuth este oraşul compozitorului, aşa încât cred că suma a folosit unui scop util”. Şi familia a contribuit cu obiecte pentru Muzeu, mai ales în condiţiile în care strănepoatele lui Wagner, Katarina şi Eva, sunt directori ai festivalului care are loc în fiecare an la Bayreuth. „Când a fost deschis, în urmă cu 40 de ani, Muzeul era incomplet. Nu trebuie să reflecte doar creaţia lui Wagner, ci şi felul în care a fost percepută opera sa mai târziu şi relaţiile familiei lui cu Hitler”, sintetizează Sven Friedrich, directorul instituţiei muzeale.

Autorităţile estimează că Muzeul lui Wagner de la Bayreuth va atrage, pe lângă fidelii festivalului anual, şi vizitatori care ştiu puţin despre opera compozitorului.

wagner1

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Steaua ascunsa, de Nora Roberts impreuna cu Libertatea pentru femei

Next Article

Gradina secreta - Carte de colorat si activitati antistres

Related Posts

Total
0
Share