fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

O lume se destramă, de Chinua Achebe

Okonkwo este un lider respectat şi temut în comunitatea nigeriană Igbo. Drumul până aici nu a fost uşor. Întreaga ambiţie a lui Okonkwo de a deveni conducător a plecat de la un sentiment copleşitor de ruşine pe care l-a avut toată copilăria pentru că tatăl său era un beţivan leneş, care mai mult stătea cu prietenii şi care şi-a făcut familia de râs. Era batjocorit în comunitate, ceilalţi îl considerau „slab ca o femeie” şi din pricina acestui lucru familia lui suferea des de foame. Dar într-o zi, după moartea tatălui său, Okonkwo a început să se ridice. Şi, pentru a demonstra că învăţase ceva din lecţia „moliciunii” nepermise a tatălui său, era un cap de familie rigid, neiertător, insensibil şi dominator. În timp, a devenit o combinaţie explozivă, un om violent cu un temperament atât de volatil încât ajunsese în stare să-şi bată cu cruzime nevasta pentru câteva frunze de banan.

o lume se destrama

Într-o zi a fost solicitat să poarte de grijă unui băiat pe nume Ikemefuna, ofrandă de pace din partea unui alt trib. Copilul s-a împrietenit cu fiul lui Okonkwo, pe nume Nwoye. Chiar şi temutul lider s-a ataşat de băiat. De acest copil este legată întreaga desfăşurare ulterioară a unor evenimente care au dus la dispariţia unui om şi a unei culturi. La un moment dat, oracolul tradus de bătrânii tribului ordonă ca Ikemefuna să fie ucis, pentru a calma zeii ce trimiseseră lăcustele peste sat. Deşi Okonkwo este sfătuit să nu se amestece, îl ucide cu mâna lui pe copilul pe care îl îndrăgea. Asta nu îi cauzează doar lui o falie interioară, ci determinnă şi resentimentele fiului său, care se îndepărtează de el. Urmează un alt eveniment tragic, o ucidere accidentală la o înmormântare, şi Okonkwo este exilat pentru şapte ani, împreună cu întreaga familie. Iar la întoarcere, totul s-a schimbat.

Coloniştii albi adună tot mai mulţi adepţi ai creştinismului din lumea pe care o ştia Okonkwo, inclusiv fiul său trece la creştinism. Degeaba încearcă fostul lider să-şi îndemne „consătenii” la răscoală, multora dintre ei le convine „noul regim”, cu închisoare, biserică şi şcoală. Apoi, după ce fostul şef tolerant al misionarilor este înlocuit cu unul mult mai rigid, cultura pe care o avea încrustată în ADN Okonkwo dispare ca şi când n-ar fi fost. Conştient dintr-o dată că tot ceea ce ştia este irecuperabil, Okonkwo îşi ia viaţa.

Aceasta este pe scurt povestea din O lume se destramă. Încărcătura unei cărţi care a fost aclamată de critica din toată lumea, fiind obiect de studiu în şcolile din Africa şi în majoritatea şcolilor de limbă engleză din lume este în spatele derulării propriu-zise a faptelor. Acolo, în profunzime, teama de eşec a lui Okonkwo îl face să fie cel mai muncitor dintre toţi, asemănarea fiului său cu bunicul mort sărac îl face pe tânăr mai aplecat spre poala mamei decât spre masculinitatea feroce propovăduită de tată, iar asemănarea fiicei lui Okonkwo cu acesta o face rebela care refuză să se mărite conform tradiţiilor. Lumea care s-a destrămat a adus literatura nigeriană „în văzul lumii”. În stil mare.

Cartea O lume se destramă, de Chinua Achebe poate fi cumparata, cu reducere, de la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Minim 50% reducere la orice carte. Vezi voucherul!

Next Article

Vă recomandăm noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 198, din septembrie 2015

Related Posts

Total
0
Share