fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Seara dedicata romanului Tara zapezilor, de Yasunari Kawabata

Editura Humanitas ne asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 4 februarie, ora 19, alaturi de Dana Jenaru, Ana-Maria Caia, Cosmin Ciotlos si Serban Georgescu, la prima seara japoneza din acest an. Intalnirea este dedicata romanului Tara zapezilor de Yasunari Kawabata, una dintre cele mai frumoase carti ale literaturii japoneze moderne si una dintre cele trei opere citate de juriu in 1968, cand scriitorului i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatura.

In partea a doua a evenimentului, intitulata “Despre dans. Intre Orient si Occident”, vom discuta despre evolutia dansului in traditia japoneza si in cea europeana, plecand de la o comparatie intre Nihon buyo, una din cele mai vechi si mai rafinate arte scenice japoneze, si baletul clasic din cultura occidentala.
Partener: Centrul de Studii Romano-Japoneze “Angela Hondru” din cadrul Universitatii Romano-Americane.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 80 de locuri disponibile, pana la data de 4 februarie, ora 18.30.

“Peisajul montan surprins in toata frumusetea schimbarii anotimpurilor ne da masura viziunii unui poet asupra a ceea ce inseamna dragostea in viata.” (The Times)

Tara zapezilor

Departe de Tokyo, in linistea vatuita a muntilor acoperiti de zapada, Shimamura si Komako, protagonistii romanului, traiesc o ciudata poveste de dragoste. Shimamura are obiceiul de a se retrage iarna in aceasta micuta statiune montana, lasand in urma agitatia capitalei si viata de familie. Aici, in Tara zapezilor, o intalneste pe tanara gheisa Komako, a carei franchete deconcertanta este pe punctul de a-i tulbura barbatului echilibrul. Osciland intre afectiunea fatisa si neconditionata a gheisei si farmecul misterios al tacutei Yoko, al carei chip il desluseste fugar, Shimamura este mereu un om al inactiunii, iar pasivitatea lui o condamna pe Komako sa ramana prinsa fara scapare in paienjenisul relatiilor si obligatiilor din Tara zapezilor.

Tara zapezilor este al zecelea titlu de Yasunari Kawabata publicat de Humanitas Fiction in colectia “Raftul Denisei”, dupa romanele Papadiile (2015), O mie de cocori (2015), Vechiul oras imperial (2015; 2009), Maestrul de go (2014; 2007), Frumoasele adormite (2014), Frumusete si intristare (2013) si volumele de povestiri Valsul florilor (2013), Lacul (2012) si Dansatoarea din Izu (2008).

Yasunari Kawabata s-a nascut la Osaka, in 1899. In 1924 a absolvit Universitatea Imperiala din Tokyo. A debutat in 1925, si doi ani mai tarziu a devenit cunoscut prin nuvela Dansatoarea din Izu, iar in 1948 si-a castigat definitiv notorietatea cu romanul Tara zapezilor. Este primul scriitor japonez care primeste Premiul Nobel, in 1968, motivatia juriului fiind “maiestria lui literara, care exprima cu mare sensibilitate esenta spiritului japonez”. S-a sinucis in aprilie 1972, la mai putin de doi ani dupa moartea prietenului sau, scriitorul Yukio Mishima.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
jurnalul unui pusti

Jurnalul unui puști împreună cu Libertatea (volumul 3)

Next Article

Cartea cadou de la Nemira: Adio, iubito!, de Raymond Chandler

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share