fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, de Jordan B. Peterson

12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostruMajoritatea topurilor occidentale relevante pentru succesul unei cărți includ încă din momentul apariției, cu câteva luni în urmă, cartea 12 reguli de viață. Un antidot la haos, de Jordan B. Peterson, în categoria bestseller. Motive există din plin.

În primul rând, volumul 12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru este realizat de o persoană avizată – psihologul și profesorul canadian Jordan B. Peterson. În al doilea rând, specialistul a pornit de la fapte și întrebări dintre cele mai simple ale vieții de zi cu zi, de care se poate lovi oricine. Nu în ultimul rând, demersul publicistic este, așa cum afirmă chiar autorul, „nu doar pentru alții, ci și pentru mine”.

12 reguli de viață. Un antidot la haos include principii elementare de etică, influențate și bazate pe biologie, religie, literatură, experiența proprie de clinician a autorului și centrate pe cercetare științifică. Scris într-o manieră mult mai accesibilă publicului larg decât „Architecture of Belief”, din 1999, prezentul volum poate „vorbi” cu orice adult din societatea modernă. Cartea este împărțită pe capitole, cu fiecare regulă specifică explicată printr-un eseu. Autorul punctează faptul că în fața suferinței și a necazului, un om are varianta de a se retrage (ceea ce este „o sinucidere”) sau de a depăși momentul și a merge mai departe. Dacă rămâne în „întuneric” și în haos, omul se poate transforma într-un monstru întunecat, motiv pentru care există și reguli foarte simple (dar nu ușor de aplicat…) care să-i centreze evoluția și nu să-i marcheze involuția. „Este foarte bine să considerăm că înțelesul vieții este fericirea, dar ce facem când suntem nefericiți? Fericirea este de fapt un minunat efect secundar. Atunci când vine este bine s-o întâmpinăm cu grație. Dar este volatilă și imprevizibilă. Nu este ceva de țintit, pentru că nu poate reprezenta un scop. Dacă țelul este să fim fericiți, ce se poate spune atunci când nu suntem astfel? Că suntem ratați?”.

Așadar, iată câteva dintre regulile lui Peterson: stați drept, cu umerii trași în spate; tratați-vă pe voi înșivă așa cum ați trata o persoană de care sunteți responsabil; faceți-vă prieteni dintre cei care vă vor binele; comparați-vă cu cine erați ieri, nu cu cine este altă persoană azi; puneți-vă casa în perfectă ordine înainte de a critica orice; spuneți adevărul (sau măcar nu mințiți); urmăriți scopuri cu semnificație, nu pe cele care par urgente.

Se poate spune că toți cititorii care au cumpărat această carte sunt oameni cărora aceste simple reguli le sunt de folos. În furia nemăsurată a existenței de fiecare zi, calmul, tăcerea și echilibrul generate de organizare par să fie lucruri din ce în ce mai dificil de realizat. Peterson ne spune că se poate… măcar încerca.

Cartea 12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, de Jordan B. Peterson poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Cartepedia, Libris sau Esteto.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cele mai bune prețuri la zecii de mii de cărți în limba engleză

Next Article
Cele mai inteligente carti ale ultimului deceniu

Cele mai inteligente cărți ale ultimului deceniu

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
1
Share