fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

13 probleme, de Agatha Christie

13 problemeNu peste mult timp se va împlini un secol de când marea Agatha Christie intra în arena literaturii mondiale pentru a deveni o legendă a romanului poliţist, dând publicului universal personaje memorabile; şi iată că tot nu ne săturăm, ca societate, s-o ecranizăm, s-o citim, s-o comentăm.

Publicată în 1932, cartea 13 probleme este o colecţie de povestiri scurte care o au în prim-plan pe celebra Miss Marple – o ştiţi, bătrânica aceea curioasă şi dotată cu o inteligenţă intuitivă şi cu o logică dublată de „common sense” care nu se puteau ivi decât din lumea britanică. Felul în care această micuţă doamnă care trăieşte liniştit şi victorian într-o localitate fără importanţă şi „glamour”, reuşind să dezlege crime odioase doar stidiind natura umană şi toată depravarea ei, a rămas unic în toată literatura mare.

De această dată, Miss Marple este la apogeul ascuţimii minţii. Stând într-un living confortabil, furnizează soluţii corecte la 13 cazuri complicate şi foarte diferite între ele. De exemplu, în prima povestire, fiecare dintre membrii unui club trebuie să povestească despre un mister nerezolvat de care are conoştinţă doar el, iar ceilalţi trebuie să ghicească deznodământul. Rând pe rând, povestire după povestire, intră în scenă Sir Henry Clithering şi o soţie otrăvită, Dr Pender şi un templu păgân, Joyce şi femeia misterioasă la a cărei moarte a fost martoră, Mr Petherick şi un testament generator de ucidere, colonelul Bantry şi un deces din aparente pricini supranaturale. Fiecare caz este un profund mister la început, apoi, odată cu soluţia, cititorul se întreabă uluit: cum de nu mi-am dat seama? Poate de aici şi farmecul irezistibil al Agathei Christie, care demonstrează, cu 13 probleme, o abilitate de a scrie istorioare scurte cu nimic mai prejos decât ingeniozitatea de a ţine publicul cu sufletul la gură în celebrele ei romane de mare întindere. De altfel, şi titlurile povestirilor sunt făcute să incite, fără însă a fi vulgare sau senzaţionaliste: Pavajul însângerat, Motiv vs. oportunitate, Cei patru suspecţi, O tragedie de Crăciun, Iarba morţii,…

„Mi-a plăcut foarte mult să creez personajul Miss Marple şi am dezvoltat o mare afecţiune pentru această bătrânică un pic aiurită. Mi-am dorit ca ea să devină un succes şi a devenit. Acum rivalizează în popularitate cu Hercule Poirot”, mărturisea autoarea despre personajul său. Poate n-a reuşit să proiecteze şi faptul că după o sută de ani, Miss Marple avea să continue să ţină spectatorii cu răsuflarea tăiată, iar meritul faimoasei scriitoare în aceste condiţii este cu atât mai mare.

Cartea 13 probleme, de Agatha Christie poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Zilele Editurii Litera – cărți cu reduceri de până la 70%

Next Article
carte cadou Editura ALL

Carte CADOU de la Editura ALL: Doctorul memoriei

Related Posts

Total
0
Share