fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

13 septembrie – La mulți ani, Roald Dahl!

13 septembrie 1916 e o zi importantă pentru o gașcă de personaje îndrăgite de copiii din întreaga lume: MatildaMarele Uriaș PrietenosCharlieWillie WonkaJamesGeorge și mulți alții. De ce? Pentru că e ziua în care s-a născut Roald Dahl, creatorul lor. 

Roald Dahl obișnuia să le prepare copiilor săi, înainte de culcare, băuturi miraculoase, cărora le zicea „elixire vrăjitorești“. Acestea conțineau ingrediente precum compot de piersici, amestecat în mixer cu lapte și coloranți alimentari roz, albastru sau verde. 

Lui Roald Dahl îi plăcea să-și pună la încercare mintea inventivă pentru a rezolva cele mai dificile probleme. Când fiul său, Theo, a fost grav rănit la cap în urma unui accident de mașină, Roald a ajutat la proiectarea unei valve speciale pentru drenarea lichidului de pe creier. Deși Theo și-a revenit fără ajutorul valvei respective, aceasta a fost utilizată pentru tratarea a două mii de copii.

  • Roald Dahl era foarte înalt – avea aproape doi metri. Porecla lui în timpul stagiului militar la aviație era Lofty (Semețul), iar Walt Disney îi spunea Stalky (Vrejuleț), pentru că arăta ca un vrej de fasole întins pe arac.
  • Acasă era alintat cu numele Apple (Merișor), pentru că era „mărul din ochiul mamei sale“, ceea ce în engleză înseamnă copil favorit.
  • La vârsta de nouă ani a simulat o criză de apendicită pentru că îi era foarte dor de casă în primele două săptămâni petrecute la școala cu internat. A reușit să-i păcălească pe asistenta șefă și pe medicul școlii, care l-au trimis acasă. Dar acolo nu a mai reușit să-l păcălească pe medicul familiei, care l-a obligat să promită că nu va mai face niciodată așa ceva.
  • Scria cu foarte multe greșeli, dar îi plăcea să joace Scrabble.
  • Nu-i plăceau pisicile. În schimb, îi plăceau câinii, păsările și caprele.
  • A avut o coțofană domesticită.
  • În timpul școlii era un fotograf pasionat, iar la vârsta de optsprezece ani a câștigat două premii: unul din partea Societății Regale de Fotografie din Londra, celălalt, din partea Societății Fotografice a Olandei.
bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Albert Einstein

Lansare de carte: Alo? Albert Einstein la telefon

Next Article
#ROZ

Prima ediție a Clubului de Carte #ROZ cu Carla-Maria Teaha

Related Posts

Total
0
Share