fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

7 decembrie 1941 – ziua care a schimbat cursul istoriei

pearl harborCand aveti chef de o altfel de lectie de istorie va recomandam cartea “Pearl Harbor” scrisa de Steven M. Gillon si publicata in Romania de Editura Litera. Autor a numeroase articole si carti despre istoria moderna a Statelor Unite, profesorul Steven M. Gillon a facut un urias efort pentru a aduna si ordona informatii care sa contureze cat mai clar tabloul zilei de 7 decembrie 1941, ziua in care japonezii au atacat baza militara americana localizata la Pearl Harbor.

Scriitura este superba si surprinde in amanunt trairile presedintelui american din acele vremuri, Franklin D. Roosevelt. Desi tentatiile de a romanta si contura anumite momente probabil i-au dat tarcoale istoricului M. Gillon acesta s-a abtinut si a reusit sa redea “la minut” succesiunea de evenimente ce au avut menirea de a contribui la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, prin implicarea americanilor in razboiul din Europa.

In mare parte, “povestea” cartii surprinde tumultul acelei zile de 7 decembrie 1941, dar si urmatoarele in care presedintele american reuseste sa-si impuna in fata Congresului american politica prin care razboiul purtat de nemti in Europa devine si unul personal, al americanilor. Discursul tinut in fata Congresului este unul deosebit de interesant, iar momentele premergatoare acestuia ne releva culisele uneia dintre cele mai grele lovituri suferite de armata americana.

Faptul ca multe dintre scenele evocate in carte se petrec in Casa Alba ne ofera posibilitatea de a avea cumva un contact direct cu administratia americana a acelor vremuri, cu modul in care era gandita politica Statelor Unite ale Americii, dar si clare directii de politica si ambitii globale ale personajelor cheie din acele vremuri.

Faptul ca SUA au suferit pierderi important la Pearl Harbor se dovedeste, pana la urma, a fi cheia care descatuseaza lacatul pe care germanii reusisera sa-l puna la poarta Europei. Ce-i drept, in acele vremuri nici nemtii nu se simteau foarte bine, luptau de ceva vreme la portile Moscovei nu cu foarte mare succes, dar acest aspect nu l-a impiedicat pe Hitler sa declare razboi Americii in momentul in care F. D. Roosevelt anunta printr-un discurs public declaratia de razboi impotriva atacatorilor japonezi.

Ca si personaj in jurul caruia se succed toate evenimentele din carte, F. D. Roosevelt ni se arata cu siguranta asa cum nu multi il stiau. Un om macinat de boala, aproape paralitic (suferea de poliomielita), reuseste sa se tina tare pe parcursul evenimentelor si sa faca dintr-un moment sinistru (in atacul japonez de la Pearl Harbor au murit mii de americani) o platforma politica si strategica prin care americanii sunt din nou uniti.

Cartea Editurii Litera isi gaseste cu succes locul in Colectia Bestseller, alaturi de ale titluri cel putin la fel de interesante. Recomandam cartea lui Steven M. Gillon, chiar daca, pe alocuri, informatiile numeroase si suprapunerea unor scene fragmenteaza fluenta lecturii.

Multumim Editurii Litera pentru carte. O puteti cumpara de aici.

bogdan
Total
0
Shares
4 comments

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Revista Joy din septembrie iti ofera mega reduceri pentru o sesiune de online shopping

Next Article

In luna septembrie, Clubul de Lectura Nemira dezbate cartea "Regii nisipurilor", de George R.R. Martin

Related Posts

Total
0
Share