Joi, 9 noiembrie, începând cu ora 12.00, la sediul FIITEA – Fundația Institutul Internațional de Tehnologie și Economie Apicolă (bd. Ficusului nr. 40, RO 013975, București), va avea loc lansarea volumului Veceslav Harnaj. 1917-2017, în prezența autoarei, Ileana Popovici, și a lui Cristian Constantinescu, director general FIITEA. Evenimentul va fi prezentat de Sabin Drăgulin, director editorial Adenium.
Veceslav Harnaj (7 noiembrie 1917 – 28 octombrie 1988), inginer, inventator, este considerat fondatorul apiculturii moderne românești. A fost profesor la Institutul Politehnic, Institutul de Construcții, Institutul de Mine, profesor invitat la instituții de învățământ superior din Roma, Colorado, Berlin, Paris. Între 1971-1973, este profesor titular șef, apoi prorector la catedra de Hidraulică Generală și Subterană de la Institutul de Petrol, Gaze și Geologie București. S-a remarcat în știința dinamicii fluidelor polifazate și a avut contribuții însemnate la dezvoltarea ingineriei și a școlii de geologie și hidrogeologie.
A fost președinte al Asociației Crescătorilor de Albine din România (1957-1982) și al Federației Internaționale a Asociațiilor de Apicultură – Apimondia (1965-1985). Între 1964-1974, a realizat în România un complex apicol unic în lume: un Combinat Apicol, un Institut de Cercetare și Producție pentru Apicultură, un Liceu Apicol, un Institut Internațional de Tehnologie și Economie Apicolă. Asociația Crescătorilor de Albine din România a fost, la vremea sa, prima asociație profesională din lume de drept privat care dispunea de un institut de cercetare și de o unitate de producție.
Ileana Popovici (n. 13 mai 1946, București) este actriță de film, interpretă de muzică ușoară, jazz și bossa‑nova. Ilustrator muzical, realizator și prezentator de emisiuni la TVR și TVR Internațional. Își petrece copilăria în comuna Buturugeni, județul Giurgiu. Urmează clasele a IV‑a – a VII‑ala Liceul de Muzică nr. 1 din București, Secția Vioară, iar clasele a VIII‑a – a XI‑a, la Liceul din Bolintin‑Vale. În 1964, intră la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, Secția Pedagogie și Critică Muzicală. Debutează ca solist de muzică ușoară la Casa Studenților „Grigore Preoteasa” din București, împreună cu orchestra condusă de Marius Țeicu și Rolf Albrich. Începe colaborarea muzicală cu Richard Oschanitzky, realizând împreună multe imprimări radio, TV și muzică de film. Li se alătură Puica Igiroșanu, rezultând astfel o bogată activitate muzicală. Se apropie de genul bossa‑nova, pe care îl abordează cu mult succes. Înregistrează ciclul Barlovento, în aceeași formulă artistică. În urma acestor apariții TV, Lucian Pintilie o distribuie în rolul Aurei din filmul Reconstituirea (1968). După absolvirea studiilor la Conservator (1969), este angajată ca ilustrator muzical la Televiziunea Română. Joacă în mai multe filme, iar pentru unele realizează și ilustrația muzicală: Zodia Fecioarei (1966), Prea mic pentru un război atât de mare (1970), Pentru că se iubesc (1972), 100 de lei (1973), Filip cel bun (1975), Zile fierbinți (1975), Oaspeți de seară (1976), Accident (1977), Pentru patrie (1978), Mihail, câine de circ (1979), Campioana (1983). Realizează coloana sonoră și ilustrația muzicală pentru mai multe filme de scurtmetraj și lungmetraj, dar și documentare (Nea Mărin miliardar, Revanșa, Răzbunarea haiducilor), precum și pentru zeci de piese de teatru (Ploșnița, Pețitoarele, Dezghețul primăverii etc.). Tot ca ilustrator muzical, colaborează la varietăți, divertisment, emisiuni sociale și istorice. În perioada 1984‑1994, este membră a Federației Române de Gimnastică și realizează ilustrația muzicală pentru exercițiile la sol ale echipei naționale de gimnastică artistică și ritmică. Realizează și prezintă matinalul Bună dimineața, apoi emisiunea Magazin duminical. După pensionare (1998) pleacă în Italia, la Sanremo, dar revine cu statut de colaborator la TVR Internațional, realizând emisiuni din diaspora (Lumea și noi, Cu sufletul acasă) și transmisiuni de la Festivalul de la Sanremo „Della Canzone Italiana”.
Ileana Popovici: „Cu un an în urmă, mă aflam în Cluj‑Napoca, la un târg de produse apicole. Am întrebat pe mulți dintre cei prezenți, vânzători, producători sau cumpărători, dacă știau cine era Veceslav Harnaj, numele acesta fiind scris pe etichetele multor produse apicole expuse. Tristețea mea a fost foarte mare când am realizat că aproape nimeni nu știa despre cine era vorba. M‑am gândit atunci că este datoria mea, ca nepoată a prof. ing. Veceslav Harnaj, om de geniu al acestei țări, să îl aduc în fața celor care nu l‑au cunoscut, acum, când la 7 noiembrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa, într‑un sat uitat de lume din Basarabia, într‑o familie de preot, intelectuali și oameni cu multe calități. Citind această carte, veți cunoaște un om deosebit, foarte inteligent, blând, bun, cu iubire de oameni și albine!”
Comunicat Editura Adenium