Biografia autorizată a lui Steve Jobs – Walter Isaacson, trad. Mihaela Sofonea, Anda Sebeși, Dan Bălănescu, ed. Publica, 2012
Walter Isaacson este CEO al Institutului Aspen. A fost președinte al CNN și editor al publicației Time Magazine. A mai scris și alte biografii, printre care: Einstein: His Life and Universe (2008), Benjamin Franklin: An American Life (2004) și Kissinger: A Biography (2005).
- Carte publicata in 2012 la Publica
- Cumpara cartea cu reducere
- Traducator: Mihaela Sofonea, Anda Sebesi, Dan Balanescu
- Tip coperta: Brosata
- Format: 165×235
- Numar pagini: 664
- ISBN: 978-973-1931-93-7
Despre Steve Jobs multă lume a auzit și probabil că mulți ați așteptat biografia cu sufletul la gură. Vă spun că această carte este foarte clară în privința lui Jobs, autorul nu ezită să-l prezinte pe inovatorul Steve în toate aspectele sale. Indiferent ce s-a mai scris și prezentat despre el, mi se pare că Walter Isaacson a reușit, în cele 630 de pagini, să rezume multe idei ale celor 56 de ani ai lui Jobs, dintre care vreo 40 dedicați tehnologiei și inovației.
Pe această carte am așteptat-o și eu, mai ales după ce am văzut discursul motivator al lui Jobs din 2005, de la Universitatea Stanford. Dar și multe elogieri ale acestui om care, datorită pasiunii lui, a adus mereu ceva nou în companiile pe care le-a condus, pornind de la Apple I și II, trecând pe la Pixar și sfârșind cu iCloud, ultimul serviciu apărut la Apple, cât mai era în viață. Autorul prezintă întregul trecut tumultos (fiindcă da, aceasta este adevărul) al lui Steve Jobs, un om obsedat (la propriu) de design și care a pus mare accent pe intersecția dintre tehnologie și design. Vom afla multe lucruri despre el, despre cum, de fapt, a apărut compania Apple, faptul că Steve Wozniak lucra pe partea tehnică iar Steve la aceea de vânzare, dar și multe alte aspecte legate de relația lui cu Apple (în 1985 fusese dat afară, o să vedeți de ce), cu Bill Gates, cu Google, Intel și Motorola, Disney-Pixar, dar și alții.
Aceasta este partea profesionistă: pasiunea pentru inovație, pentru simplitate, principiile Zen aplicate produselor Apple, viziunea viitorului Apple și dorința lui de a veni mereu cu ceva nou și revoluționar (vă amintiți poate de prezentarea produselor Apple și de discursul lui plin de emfază). Partea cea mai interesantă, în opinia mea, o reprezintă viața sa, modul de gândire și de abordare a situațiilor, strategiile și obsesiile care nu-l lăsau să doarmă, dietele nefericite și rigorile după care-și alegea obiectele materiale din viața de zi cu zi. Aici mi se pare că este marele secret – că toată această imagine a omului antreprenor care a reușit atâtea (cu mari sacrificii, e drept, chiar și de ordin financiar) se destramă și rămâne un om poate chiar cu mari probleme de personalitate, un om crud în critică, care neagă realitatea în mod evident (aș folosi foarte inspirata expresie „te face prost în față” sau „îți demonstrează că pixul roșu este de fapt verde”), care desființează idei ca mai apoi să vină să le propună ca și cum ar fi ale lui, care taie și spânzură în orice clipă – toate astea în ideea de-a împinge oamenii dincolo de limite. E adevărat că unele dintre acele perioade ale sale au dus la lucruri grozave, dar oare acei oameni au meritat tratamentul lui? Dacă ne luăm după carte, majoritatea l-au iertat și au văzut în el un vizionar, eu aș spune că rar mai găsești asemenea persoană și nu știu dacă ai vrea să lucrezi alături de ea fără să cazi în depresie.
Îmi pare foarte utilă această cartea deoarece desființează mitul lui Steve Jobs – asta pentru mulți tineri care văd sau au văzut în el ceva extraordinar. Eu mi-am notat ideile importante din această biografie, restul – adică mult – am lăsat la o parte. Nu judec, doar învăț. Căci sunt, de bună seamă, multe de învățat.
Redau mai jos un pasaj foarte important scris de Isaacson care surprinde foarte bine personalitatea lui Steve Jobs. Însă trebuie neapărat să citiți cartea!
„Forța lui Jobs era evidentă și în capacitatea sa de focalizare. Stabilea prioritățile, își concentra atenția de laser asupra lor și își elimina orice alte gânduri. Dacă își absorbea ceva – interfața de utilizare pentru primul Macintosh, designul iPod-ului și iPhone-ului, atragerea caselor de discuri în iTunes -, era de neoprit. Dar, dacă nu voia să aibă de-a face cu ceva – o neplăcere juridică, o problemă de faceri, diagnosticul de cancer, un șoc în familie –, ignora cu hotărâre dificultatea respectivă. Această focalizare îl ajuta să spună nu. A repus Apple pe roți eliminând totul, cu excepția câtorva produse de bază. A simplificat aparatele prin eliminarea butoanelor, softul, prin eliminarea detaliilor și interfețele, prin eliminarea opțiunilor.
Jobs și-a explicat capacitatea de focalizare și dragostea de simplitate prin pregătirea sa Zen. Aceasta l-a făcut să aprecieze intuiția, i-a arătat cum poate elimina orice lucru inutil sau care distrăgea atenția și i-a insuflat o estetică bazată pe minimalism.
Din nefericire, pregătirea Zen nu i-a conferit niciodată un calm Zen sau o serenitate interioară, iar acestea fac și ele parte din moștenirea lui. Adesea era tensionat și nerăbdător, trăsături pe care nu s-a străduit deloc să le ascundă. Majoritatea oamenilor au un regulator între minte și gură, care le temperează sentimentele violente și impulsurile ascuțite. Nu și Jobs.” (p. 623)
Cumpără cartea cu reducere: eMAG / Elefant
Emilia Zăinel