fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Afganul, de Frederick Forsyth

afganulCărţile lui Forsyth nu sunt pentru cei ce doresc o lectură facilă, cu un complot lejer, uşor de „digerat”. Scriitorul a fost jurnalist de război şi asta se simte din toţi porii povestirilor sale. Detaliile şi descrierile abundă, astfel încât întreg eşafodajul care stă la baza poveştii este generat de o documentare serioasă. Acesta este un mare plus pentru cărţi care de regulă abundă de acţiune. Înfăţişarea unor locuri exotice şi îndepărtate nu face decât să dea veridicitatea pe care o merită astfel de povestiri care au atâta seriozitate în ele încât pun cititorul pe gânduri chiar dacă în paralel acesta a gustat şi deliciile unei poveşti pline de suspans. Totul este posibil în cărţile lui Forsyth, la scară mare, pe fundaluri plauzibile, iar Afganul nu face excepţie.

Serviciile secrete britanice şi americane află că Al Qaeda are un masiv plan de distrugere pentru Occident. Cu toate eforturile, informaţia se opreşte aici; nu se pot descoperi alte detalii care să-i ajute pe vestici să oprească o lovitură descrisă a fi devastatoare. Aşa intră în scenă colonelul britanic Mike Martin, care arată, vorbeşte şi se comportă ca un afgan autentic. Sunt date fundamentale care, cu puţină „butaforie” din partea agenţilor secreţi, îl pot pune în postura de a se infiltra printre terorişti pentru a le descoperi manevra. Pentru acest scop, Martin ia locul unui fost comandant taliban care ar fi stat la Guantanamo Bay timp de cinci ani. Sunt făcute toate aranjamentele pentru ca un proces al lui să aibă loc, să fie extrădat sub paza CIA şi să „evadeze”, făcând veridică „butaforia” amintită.

Avem, aşadar, în faţă, în Afganul, povestea unei încercări a serviciilor secrete cele mai importante din lume de a-i contracara pe terorişti. Acţiunea curge fluviu, suntem avertizaţi de la început că ceea ce i se întâmplă lui Martin este orchestrat (mai puţin faptul că militarul îl cunoaşte de mult pe cel căruia îi ia locul, aşa au fost să se intersecteze drumurile lor la un moment dat…), locurile îndepărtate şi clandestine în care acţionează teroriştii de regulă, într-o lume pustie doar aparent, încărcată de violenţă şi de pericol imprevizibil sunt cât se poate de fidel redate, pe scurt, tot ce se întâmplă în Afganul concură la o lectură plină de dinamism. Iar focusul este pus pe una dintre cele mai arzătoare chestiuni ale contemporaneităţii, cea care a ajuns să înghită resurse imense de toate felurile (de la militare şi umane la financiare), şi anume problema teroristă.

Romanul Afganul, de Frederick Forsyth poate fi cumpărat online de la Libris / eMAG / Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Editura Curtea Veche

Peste 150 de cărți la jumătate de preț de la Editura Curtea Veche

Next Article

Carte cadou: Michael Schumacher. Biografia, de Karin Sturm

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share