fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Ajutor! Iubesc și doare – Ghid de igienă emoțională, de Andrei Vulpescu și Gabriela Dumitriu

Iubesc și doare

Andrei Vulpescu scrie într-un mod direct (unora li s-ar părea brutal de direct), cu multă claritate, fără a-și menaja cititorii și fără a-i cocoloși. Întâmplarea face că am citit ce a scris până acum și scrie bine, reușește să te țină „acolo”, știe cum să îți capteze atenția și să te facă “să te implici”. Cred că orice carte a lui merită să fie așezată în biblioteca fiecăruia și nu te poate lăsa indiferent nicicum.

Dar să ne întoarcem la acest ghid de igienă emoțională…

Cartea Ajutor! Iubesc și doare este scrisă împreună cu Gabriela Dumitriu, psihoterapeut integrativ specialist și doctorand în psihologie, cu supra-specializare în psihoterapii corporale. Tot ea este cea care l-a convins să își termine studiile și să se înscrie la cursuri de psihoterapie integrativă.

Învățăm încă de mici despre igiena corporală sau despre igiena spațiului în care locuim, însă nimeni nu ne învață despre igiena emoțională, nici acasă, nici la școală. Și așa întrăm în viață, de multe ori destul de nepregătiți pentru a face față situațiilor, conflictelor, fără să înțelegem ce se întâmplă cu noi și cu cei din jurul nostru. Nu are sens acum, în ceasul al doisprezecelea, să dăm vina pe bunici, părinți sau pe sistemul educațional românesc pentru că nu au știut sau nu au putut să ne învețe să ne preocupăm încă de la vârste foarte mici de igiena emoțiilor. Dar chiar și așa tot mai putem face ceva, nu e totul pierdut!

“Nu este răspunderea ta că în luna Martie te-au copleșit nămeții, însă da, e răspunderea ta să iei lopata și să-ți faci potecă pentru a ieși din casă (nu e o idee bună să aștepți patrula călare, lamentându-te că în țara asta nimic nu merge cum trebuie). La fel, dacă vrei să rămânem în metaforă, este posibil să te simți captiv în nămeții relației, situație în care, o lopată solidă te-ar putea ajuta să debarasezi obstacolele și să te eliberezi, fie schimbând la tine ce e de schimbat, fie ieșind din relație, în cazul în care ajungi la concluzia că nu mai ai ce căuta acolo. Partea ta de responsabilitate îți aparține, nu aștepta să facă celălalt asta pentru tine.”

Responsabilitate fără autocunoaștere nu prea se poate…dar cu pași mici putem reconstrui drumul spre noi. Presărată cu umor fin, cartea nu ne învață cum să ne raportăm doar la relațiile romantice, ci și la relația cu părinții, frații, șefii, vecinii, etc.

De multe ori am simțit nevoia să fac o mică pauză între capitole, ceea ce s-a întâmplat pînă acum, de altfel, cu toate cărțile scrise de Andrei Vulpescu. De multe ori chiar autorul vine cu îndemnul de a trage aer în piept și de a respira sau de a ne lua o pauză. Cu sau fără acest îndemn, cartea te ține conectat ca într-un travaliu și da chiar trebuie să respiri adânc ca să poți merge mai departe spre capitole despre schimbare/construcție, igiena de renunțare, frica de singurătate, etc.

Singurătatea nu ne aduce neaparat nefericirea și nu este o dramă, decât atât timp cât noi îi dăm voie să fie așa: “În plus, hai să fim serioși, singurătatea nu înseamnă izolare! Acolo, da, putem vorbi despre dezechilibre. Însă singurătatea chiar nu este ceva rău. Din contră, ai șansa – rarisimă în zilele noastre – să te afli în contact cu tine. Există oare o bucurie mai mare? Mai mult, îți propunem să înlocuiești termenul de singurătate cu cel de independență, sau autonomie. Pentru că, rulând atâta amar de ani acest termen într-o conotație negativă, atunci când te gândești la ideea de singurătate, întreaga gamă de emoții negative asociate cu asta apare de după colț și te împresoară pe nesimțite. Dar ia gândește în termeni de independență. Parcă sună altfel, nu crezi?”

Apariția copiilor în cuplu, intimitatea, sexualitatea, divorțul, relațiile toxice, abuzul, schimbarea asumată sunt doar câteva dintre temele dezbătute pe larg.

Și chiar dacă nu mi-am propus să fac neaparat o listă cu lecturi recomandate adolescenților, este o carte ce le-ar prinde foarte bine în primul rând lor, dar și celor ce urmează să se căsătorească, celor căsătoriți deja, celor divorțați și singuri….într-un cuvânt TUTUROR!

 Să aveți lectură cu spor!

Silvia Filip
Total
19
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Cristi Grosaru

Cristi Grosaru: „Ia-ți rucsacul în spate, pune în el două cărți și începe să trăiești!”

Next Article
Marea carte a Crăciunului

🎅Reduceri de până la -90% și Marea carte a Crăciunului CADOU

Related Posts

Total
19
Share