fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Al patrulea zid, de Sorj Chalandon

Al patrulea zidCultura… salvare şi sfidare. Fragmentele disparate şi oamenii diferiţi, uneori chiar adversari, din care pui cap la cap un vis. Locuri de azi încrustate în mâine, moartea învinsă prin ţelul transmis mai departe. Simbolul… descriere şi sens. Este nevoie de toate aceste pendulări interioare pentru ca romanul lui Sorj Chalandon să-şi găsească locul în ierarhia interioară a cititorului. Pentru că Al patrulea zid este, până la urmă, ultima frontieră între actori şi public.

Războiul din Liban este scena unui conflict civil de o complexitate care nu a fost înţeleasă la vremea ei şi ale cărei aderenţe rămân până azi. Între atâtea părţi implicate şi atâta amar de măcel se naşte un proiect care pare aproape utopic, dar a cărui realizare transcede lipsa de sens a violenţei. Proiectul este de fapt un vis al unui exilat grec, Sam, care se împrieteneşte la Paris cu studentul George, până într-acolo încât năzuinţa „nebună” devine ţel comun: montarea piesei „Antigona”, a lui Jean Anouilh, în mijlocul dezastrului din Beirut, chiar în prima linie. Şi asta nu este totul: personajul Creon va fi interpretat de un creştin, Antigona de o palestiniană, şiiţii şi armenii vor fi şi ei prezenţi. Piesa va cere o oră de respiro. Nu va face pace, dar va fi o clipă de graţie în mijlocul unui măcel, o explozie a poeziei în „ochiul” bătăliei.

Sam se îmbolnăveşte grav. În pragul morţii, îl determină pe George să-i promită că visul va fi îndeplinit într-o zi. Prietenul consimte să meargă la Beirut (chiar cu riscul de a nu se mai putea întoarce), să adune actorii unul câte unul, să-i disloce de pe front şi să monteze această unică reprezentaţie-simbol. Cuvântul dat este cu atât mai relevant cu cât proiectul pare fără sens şi cu riscuri majore: taberele nu se vor împăca, războiul nu va înceta, clipa efemeră de teatru se va pierde în şuvoaiele de sânge. Dar pentru George, picătura de cultură pare să aibă mai mult sens decât războiul, cu toate ororile pe care le întâlneşte în tabăra de la Chatila, de exemplu. Poate de aceea eroul rămâne bântuit de ideea montării chiar şi după ce revine la Paris, în urma unui prim eşec. Chiar se înstrăinează, revoltat, de propria familie, în faţa realităţii că occidentul nu are habar – şi nici nu pare să-i pese – de drama din Liban. De ce plânge fetiţa lui de trei ani pentru o îngheţată scăpată pe asfalt când „acolo” copiii sunt ucişi în leagăne?…

Aşa se întoarce George în spaţiile hăcuite de război, în numele visului prietenului tinereţii lui.

Cartea Al patrulea zid, de Sorj Chalandon poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris, Cărturești sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Ricardo Piglia

Seară dedicată romanului Calea Idei Brown de Ricardo Piglia

Next Article
501 locuri minunate

501 locuri minunate

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share