fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Alina Pavelescu publică un nou roman, Sindromul Stavroghin

Sindromul Stavroghin

Sindromul Stavroghin, noul roman al Alinei Pavelescu publicat în colecția coordonată de Andreea Răsuceanu, ‘821.135.1 – Scriitori români contemporani’, va fi lansat la Librăria Humanitas de la Cișmigiu marți, 19 martie, la ora 19.

Invitați: Alina Pavelescu, Radu Paraschivescu, Angelo Mitchievici. Moderator: Andreea Răsuceanu.

Cartea Sindromul Stavroghin, de Alina Pavelescu, va putea fi comandată și online de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Sub aparența unui scriitor veleitar, în prezent pensionar inofensiv, retras într-o existență banală, Septimiu Făcăleanu ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciarul din orașul S. Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, el acceptă să dezvăluie adevărata sa poveste, participând la o discuție televizată cu câțiva foști deținuți politici. Confesiunea sa va declanșa o avalanșă de reacții a unor foști torționari, exploatate pe larg de întreaga presă românească, adâncind criza morală a celui care, din vanitate, acceptase întreaga șaradă jurnalistică.

„Acum mulți ani, am avut o discuție pasionantă cu un cunoscut istoric al comunismului despre un fel de maladie misterioasă, pe care, iată, o definesc abia acum, în titlul unui roman, drept «sindromul Stavroghin». Acest personaj din Demonii lui Dostoievski m-a fascinat și, într-un fel, mă obseda de multă vreme. Stavroghin cel măcinat de propria luptă interioară, incapabil să se decidă între extazul binelui și hăul înspăimântător al răului satanic, chinuit de imposibilitatea unui echilibru între bine și rău. Azi, cred că știu ce îl înfricoșa pe Stavroghin: nu neputința lumii de a empatiza cu remușcarea lui, ci propria neputință de a traversa deșertul mântuirii. Dacă ai practicat răul până la un punct, întoarcerea la bine nu poate fi altceva decât parcurgerea în sens invers a aceluiași drum demonic. Nu te poți mântui pe căi lăturalnice. A căuta drumuri lăturalnice pentru mântuire e o lașitate la fel de mare ca aceea de a refuza să te pocăiești. Dacă aș fi torționar pocăit în căutarea mântuirii, aș fugi mai ales din calea celor dispuși să mă ierte prea ușor și m-aș ascunde mai ales de aceia care mă aplaudă pentru curajul meu.“ – Alina Pavelescu

Alina Pavelescu (n. 1972) e de profesie istoric și arhivist. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și are un doctorat în științe politice obținut în anul 2009 la Institut d’Etudes Politiques din Paris. A publicat proză scurtă în diferite reviste literare. A debutat în literatură cu romanul Moștenirea babei Stoltz (2016). Alte titluri publicate recent: Martha Bibescu și vocile Europei (editor; Corint, 2017), volum premiat la Târgul de carte LIBREX, Iași, 10–14 mai 2017; Anna Lahovary, Nebiruita flacără a vieții (traducere din franceză, note și studiu introductiv; Humanitas, 2018).

bogdan
Total
6
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Dianei: 6 cărți care îți vor schimba modul în care gândești

Next Article

Grolier Club: o colecție impresionantă de 950 de volume în miniatură

Related Posts

Total
6
Share