fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Amuleta din Samarkand, de Jonathan Stroud

La graniţa fină dintre ficţiunea pentru copii şi cea pentru adulţi se află una dintre cele mai interesante povestiri ale literaturii: Amuleta din Samarkand, povestea unui ambiţios „demonolog” şi a demonului aferent.

Un mic magician abandonat de părinţi, singuratic şi neglijat în familia care îl adoptase stă în centrul unei naraţiuni care nu are nimic de-a face cu mult mai celebrul personaj al lui J.K. Rowling. Părinţii lui Nathaniel nu au fost ucişi în mod tragic, ci şi-au vândut băieţelul guvernului (un soi de ierarhie a magicienilor), pentru a deveni ucenic şi apoi specialist în ale supranaturalului. Ştiau că nu-l vor mai vedea niciodată.

amuleta-din-samarkand

În noua lume în care intră, tânărul nu dă decât de o singură figură blândă, cea a doamnei Underwood, soţia profesorului care îl introduce pe băiat în tainele magiei. Chiar dacă femeia nu reuşeşte să-i ţină piept soţului care îl tratează cu asprime pe băiat, Nathaniel îi va purta o afecţiune care va rămâne singulară. Şi într-o zi Nathaniel îl pune pe demonul Bartimaeus să fure nepreţuita Amuletă din Samarkand de la unul dintre cei mai cruzi vrăjitori, Simon Lovelace, un „ilustru” reprezentant al magiei negre, pisc al ambiţiei şi răzbunării.

Bartimaeus nu dă doi bani în forul interior pe dorinţa stăpânului său, dar este nevoit să rezolve chestiunea ca să se poată întoarce în „Celălalt loc”, unde se poate reîntâlni cu fostul lui stăpân, maestrul Ptolemy, care, bineînţeles, este considerat de către demon mult deasupra lui Nathaniel. Nu trece mult şi misiunea îi duce în mijlocul unor intrigi magice de toată frumuseţea, în care cei doi, un Nathaniel tratat cu cruzime dar totuşi mult deasupra maestrului său şi un demon dezgustat că trebuie să fie la cheremul unui băieţaş dau piept cu aventuri dintre cele mai solicitante.

Relaţia lor este una dificilă, plină pe alocuri de resentimente, dominată de bănuieli şi constrânsă de dificultăţile maxime ale misiunii. În special viziunea demonului asupra a tot ceea ce îl înconjoară conferă povestirii o încărcătură unică de umor. Este nevoie de asta în lumea imaginată de Stroud, în care magia se amestecă cu crima, politicul şi intriga la nivel înalt…

Cartea Amuleta din Samarkand, de Jonathan Stroud se gaseste cu reducere la eMAG / Elefant / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Pachete promotionale de la Editura Univers

Next Article

Seară japoneză dedicată romanului Puntea viselor al scriitoarei Lesley Downer

Related Posts

Total
0
Share