fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Arhivista Wasp, de Nicole Kornher-Stace

Arhivista WaspPe viață și pe moarte… la vânătoare de fantomele care să releve o istorie zbuciumată a unei lumi așijderea… arhivista Wasp are o misiune sacră și totodată brutală.

Autoarea stabilește reperele lumii pe care o prezintă încă de la început: nimic nu este ce pare a fi. Cu un pumnal și abilitatea de a putea porni în urmărirea spiritelor celor duși, Wasp intră într-o misiune fantastică, în care îi sunt testate toate adevărurile existențiale. Scopul este de a ajuta o fantomă să-și găsească sufletul pereche în lumea de dincolo. Călătoria, variațiune pe tema celor descrise în opere antice nemuritoare (vezi întreprinderi similare ale lui Orfeu, Ulise etc., etc.) este menită, în cazul de față, să explice parte din secretele care au făcut lumea arhivistei să arate așa cum este… prin intermediul iubirii umbrite de neșansă.

Wasp este o eroină unică în felul ei. Spre deosebire de ceilalți arhiviști din propria lume, simte compasiune și empatie față de fantomele pe care restul arhiviștilor le văd ca pe niște inamici numai buni de eliminat. Ca urmare, este înconjurată mai mereu de spirite care îi cer ajutorul și care apelează la aceste calități. De aici o multitudine de povești, care mai de care mai fantastice, mai atractive pentru publicul amator de astfel de istorisiri, public de altfel tot mai numeros în rândul cititorilor contemporani.

Narațiunea din Arhivista Wasp are, așadar, mai presus de orice, o dezlănțuire de magie. Wasp este dotată cu unele instincte foarte speciale, cu o tehnică avansată de a comunica, este mânată de zel și sprijinită de forță, are caracter și suflet, așadar este o combinație fericită de umanitate căreia îi este sortit să înfrunte o lume inumană. Mai departe, în acest dezolant viitor intră în scenă povestea propriu-zisă, cu toate secretele ei la care Wasp trebuie să se adapteze din mers, dar și să încerce să le găsească o bună explicație, altfel trecutul riscă să se repete. Este, totodată, și o adevărată investigație într-un univers care are toate regulile complet necunoscute – de aici fiorul cititorului care nu știe la ce să se aștepte în paragraful următor.

În paralel, tabloul general are profunzimi nebănuite, care scot cartea din tiparele unei simple povești de aventuri fantastice: ”Ne purtăm monștrii cu noi” este laitmotivul derulării unei acțiuni care combină la scară mare mitul, fantezia, derularea științifico-fantastică, portdrapelul valorilor umane. Pentru că misiunea arhivistei pleacă la drum în ziua în care tânăra devine suprasaturată de cruzimea din jur, de foamete, de disperare, de crime și mai ales de o solitudine înspăimântătoare ca o piatră de mormânt. Pentru a conta în viitor, Wasp este creionată ca un personaj ”inimă de catifea în pumn de fier”, singura formă, după cum crede autoarea, de a reproiecta o lume sumbră, reașezând-o cu scara valorilor în poziție firească.

Cartea Arhivista Wasp, de Nicole Kornher-Stace poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris, eMAG sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
reduceri

Cadou de la Elefant: vouchere de 50, 75 și 100 lei! Află cum le obții

Next Article
atelier de scriere creativă

Atelier de scriere creativă cu T. O. Bobe și Bogdan-Alexandru Stănescu

Related Posts

Total
0
Share