fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Armonia dintre psihoterapie și meditație (recenzie la cartea “Gânduri fără gânditor”, de Mark Epstein)

Gânduri fără gânditor – Mark Epsteinganduri-fara-ganditor, trad. Iustina Cojocaru, ed. Herald, 2013

Cuvânt înainte: Sanctitatea Sa Dalai Lama

Subtitlul cărții este ”Psihoterapie dintr-o perspectivă buddhistă”. Autorul, psihiatru și profesor în New York, a studiat comparativ două mari entități, să le numesc așa, psihoterapia și meditația, realizând o împletire foarte interesantă.

Găsim, prin urmare, cum practicile din buddhism sunt comparate cu procesele psihoterapeutice, dar mai ales cele studiate de Freud, și aici ar interveni observația mea, eu înțelegându-l mult mai bine pe Jung. Însă autorul s-a legat foarte mult de ceea ce a spus Freud, găsind-l mai apropiat de rolul meditației care de multe ori are de a face cu psihoterapia. Dar o să vedem că ele două, așa cum precizează și autorul, nu trebuie confundate. Ele au elemente comune, dar analizându-le găsim că sunt foarte diferite.”Oricare ar fi similitudinile dintre ele, meditația și psihoterapia nu sunt unul și același lucru. Aceeași persoană angajată într-una din cele două căi va parcurge experiențe extrem de diferite. Psihoterapia psihanalitică tinde să conducă la acele experiențe care reinterpretează relații emoționale anterioare și mai formative, astfel încât trecutul persoanei poate fi, de fapt reconstruit. Meditația buddhistă tinde să intensifice anumite funcții ale ego-ului, astfel încât sentimentul de sine este dintr-o dată amplificat și deconstruit” p. 160

Găsim în această carte două mari mijloace de a ne descoperi (dar și de a afla traumele noastre cu ajutorul psihoterapeutului) precum și instrumentele lor. Dacă psihanaliza freudiană ne este cât de cât cunoscută datorită cărților și cursurilor predare, meditația pare ceva mai greu de atins, deoarece cultura occidentală este destul de diferită de cea orientală, deși unii nu ar susține așa. Totuși, autorul, pe care-l apreciez pentru autenticitatea și sinceritatea sa fiindcă a folosit multe exemple din experiența proprie, este o persoană care a studia foarte mult buddhismul după cum ne dăm seama din carte și care a reușit să arate principalele asemănări între psihoterapie și meditație. Astfel el vrea să arate că Occidentul nu este așa diferit de Orient (cel puțin din perspectiva asta), doar că sunt mulți rău voitori care nu vor să accepte că avem mai multe elemente în comun cu orientalii decât se știe.

Datorită cărții am aflat despre Roata Vieții (c.f. text: Roata Samsarei – Samsara în buddhism, brahmanism și hinduism ciclul existenței, înțeles ca un proces cosmic manifestat printr-un model de reîntoarce nesfârșită la viața temporală, urmând formula naștere – moarte – renaștere.[…] ). Roata Vieții vorbește despre imagini ale celor Șase Tărâmuri ale Existenței: Tărâmul Uman, Animal, Infernului, Fantomelor Înfometate (Pretas), Zeilor Geloși (Asuras) și Divinității. Trebuie să recunosc faptul că într-una din ele m-am regăsit și eu, din păcate. Dar multe persoane se afle în mai multe tărâmuri, fiecare dintre ele având o simbolistică anume și un hop de trecut. Preferabil este să nu te afli în niciunul fiindcă e clar că ai probleme, dar singura scăpare este cu ajutorul meditației. „Roata Vieții este un concept folosit în țările buddhiste pentru a-i învățat pe oameni ce înseamnă karma (merit), concept conform căruia acțiunile unei persoane în această viață vor influența genul de renaștere pe care o va avea acea persoană în următoarea sa viață„ p. 40

Mai aflăm despre Adevărurile Nobile ale lui Buddha: Primul Adevăr Nobil al lui Buddha este umilința, apoi setea (principiul plăcerii lui Freud), eliberarea și ultimul, ”nimic, nicăieri”. Fiecare dintre ele sunt foarte bine dezvoltate de Mark Epstein și trebuie citite cu atenție pentru a înțelege importantul rol pe care-l au în viața unui om și cum se manifestă ele.

Este o carte frumoasă, cu o altă viziune decât ne-am obișnuit (așa cum găsim în cărțile editurii Herald) pe care merită să o aflăm pentru a ne înțelege și ajuta mai bine.

Emilia Zăinel

Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

137 de titluri Polirom cu doar 9 lei cartea

Next Article

Parcurile din Bucuresti devin biblioteci in aer liber

Related Posts

Total
0
Share