fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Avuţia în mişcare, de Alvin Toffler, Heidi Toffler

Avuţia în mişcareChiar dacă se spune despre cărţile lui Toffler că sunt non-ficţiune, încercarea de a le citi pe toate una după alta conferă o asemenea dimensiune evoluţiei societăţii umane, încât, o dată în plus, cititorul obişnuit poate fi convins că „viaţa bate filmul”.

„Între astăzi şi secolul XXI, milioane de oameni de rând vor fi nevoiţi să se ciocnească abrupt cu viitorul”, scria Alvin Toffler în anii 1970, când dădea lumii „Şocul viitorului”. Şi, într-adevăr, mulţi au avut un şoc, milioane de oameni neadaptându-se nici azi uluitorului avans tehnologic, plângând după coloşii economici perpetuaţi de pe vremea Revoluţiei industriale sau cumpărând în neştire produse pe care aproape imediat le aruncă. Şi totuşi, autorul, ca şi atunci, punctează în Avuţia în mişcare faptul că, în realitate, în esenţă, omenirii îi merge bine.

Nu este optimism gratuit. Toffler argumentează, studiază evoluţii, face ce ştie cel mai bine; ne proiectează, ca societate, în viitor, pregătindu-ne. De pildă, „realitatea pe termen lung este că noi am reuşit să producem mult mai multă avuţie, altfel planeta nu ar fi reuşit să susţină peste şase miliarde de pământeni, nu am trăi atât de mult şi, una peste alta, nu am avea mai mulţi supraponderali decât înfometaţi”. Într-adevăr, speranţa de viaţă, inclusiv în lumea săracilor, a crescut cu peste 40% în ultimii 50 de ani, Statele Unite produc mai mult decât oricând cu mai puţini oameni decât oricând, chiar şi agricultura este high-tech; revoluţia cunoaşterii este aici, aşa cum a prezis-o Toffler cândva, şi ne-a „luat pe sus”, ca societate, că ne place sau nu. „Al Treilea val” al bogăţiei a scos masele din producţie, lăsând spaţiu pentru inovaţie şi creaţie individuală.
La fel de adevărat este că autorul nu cade în naivitate. „Lista potenţialelor orori este la fel de nesfârşită”. Ca în alte dăţi, Toffler detaliază proiecţii despre penuria de apă potabilă, efectele terorismului şi ale schimbărilor climatice, manipularea nanotehnologiei sau „cutremurele” energetice.

Poate cel mai interesant aspect atunci când vine vorba despre a-l citi pe Toffler este felul în care „ţine lumina aprinsă” pentru direcţia omenirii într-un fel unic, concis, original şi foarte bine argumentat; dacă în anii 1970 avertiza asupra faptului că „pentru mulţi oameni ai mileniului trei se va pune problema că viitorul vine prea repede”, ceea ce s-a şi întâmplat (este suficient să privim în jur…), în Avuţia în mişcare proiectează estimarea că pe termen mediu, pentru mulţi, viitorul vine prea încet. Ca şi în trecut, vom trăi şi vom vedea…

Cartea Avuţia în mişcare, de Alvin Toffler, Heidi Toffler poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Soy Luna

Disney. Soy Luna. Marea aventura

Next Article
suflete moarte

Lecturi fundamentale: Nikolai Gogol

Related Posts

Total
0
Share