fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

„Bezna clară”, de William Golding

Întuneric în afară, întuneric înăuntrul a trei destine… Scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, chinuit la şcoală, apoi la slujbă, Matty devine un rătăcitor în căutarea unei vindecări imposibile. I se alătură gemenele Toni şi Sophy, care, lipsite de iubire în copilărie, se aruncă în miezul tulburărilor politice ale timpului sau sfidează cu o sexualitate agresivă.

  • bezna-claraCarte publicata in 2014 la Humanitas Fiction
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Iulia Gorzo
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 312
  • ISBN: 978-973-689-791-7

„Bezna clară” este considerată de mulţi o carte mare. Apărută în 1979, abundă de înţelesuri, este profundă şi complexă, gestionată perfect şi din perspectiva acţiunii şi din cea a simbolisticii. Autorul foloseşte şi stilul direct şi mesajele, naraţiunea este când „închisă”, făcând cititorul să se oprească pentru a medita, când „deschisă” urmăririi evoluţiilor pe nerăsuflate: „În punctul acela în care lumea devenise un cuptor deschis şi unde ciudate piese de lumină se condensaseră pentru a forma un fel de lampă arzând, chiar acolo, unde strada se transforma în lumină, ceva a mişcat”.

Era copilul Matty, care avea să devină efigia nefericită a unei epoci ardente, plină de elemente auto-distructive, marcate de nebunii teporare (sau permanente). Pentru că, odată scăpat din primul foc, Matty, deja complexat de urmările arsurilor asupra înfăţişării lui, este transferat la o şcoală unde dă peste un pedofil care ştie să-şi mascheze ticăloşia până acolo încât copilul ajunge să-l considere un prieten, singurul pe care îl are. Până într-zi nefastă în care preferatul pedofilului, frumuşelul Henderson, este găsit mort, căzut de la etaj, cu un pantof al lui Matty alături. „Este vina acelui băiat oribil”, strigă adultul infernal şi Matty părăseşte şcoala pe uşa din dos. Fără să încerce să înţeleagă ceva, Matty îşi petrece următorii ani din viaţă încercând să-şi răscumpere o greşeală care nu i-ar fi putut fi pusă în cârcă, dar pe care o percepe ca atare. Devine un obsedat de Biblie, se autoexilează în Australia, ţine un jurnal despre conversaţii imaginare cu îngeri, care îi spun că este „foarte aproape de miezul lucrurilor”. Reîntors în ţara natală, se angajează la un internat unde figurează ca un fel de profet ciudat.

Personajul Sophy este la fel de dramatic şi de incapabil să-şi găsească lumina interioară. Precoce, frumoasă şi crudă, fetiţa Sophy intră în scenă aruncând pietre după păsări. Este activă sexual înainte de vreme, iar erotismul ei devine repede violent, la fel ca ea. Găseşte plăcerea fizică doar atunci când îşi înjunghie partenerii: „În timp ce sora ei geamănă, Toni, şi-a făcut o carieră în terorism internaţional, Sophy rămâne în Greenfield, unde utilizează sexul ca pe un magnet pentru a atrage victime în ghearele ei de oţel”. Şi într-o zi, Sophy se implică în răpirea fiului unui şeic care învaţă la şcoala unde Matty este angajat…

Cumpara cartea „Bezna clară”, de William Golding de aici: eMAG / Elefant / Libris

 

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Grădina ceţurilor din amurg”, de Twan Eng Tan

Next Article

Litera lansează colecția de cărți educative „Academia copiilor isteți”

Related Posts

Total
0
Share