fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Billy Bathgate, de E.L. Doctorow

billy bathgateBronx… Marea criză… un adolescent fără tată, cu o mamă bolnavă mintal… reţeta perfectă pentru povestea intensă, aprigă, onestă, a ascensiunii lui Billy Bathgate. Prin Mafie.

Gangsterul Dutch Schultz pune ochii într-o zi pe tânărul debusolat şi îl introduce într-o lume pe care Doctorow o gestionează magistral, lăsând cititorul perplex, fermecat, pătruns până la os de inocenţa pe care reuşeşte s-o păstreze Billy în noianul de atrocităţi pe care le comite sau la care asistă. Băiatul ştie că moralitatea nu-i va croi un drum în conjunctura în care se găseşte. Într-o proză care este rând pe rând graţioasă şi lucidă, parabolă şi realism sfârtecător, avem în faţă tot procesul prin care Billy Bathgate devine adult. Însăşi prima scenă, o execuţie mafiotă, spune din capul locului cu ce avem de-a face. Zi după zi, tânărul va învăţa în paralel şi despre firea umană şi despre tâlhărie, va face cunoştinţă cu lumea bună şi va şti să tragă în oricine fără să clipească, va avea maniere şi strălucire, dată fiind legătura bandelor criminale cu lumea politicii, şi abilitatea de a colecta taxele de protecţie prin cele mai dure mijloace, va şti să facă afaceri oneste şi va fi capabil să dea cu bâta în cap la orice oră. Poate una dintre cele mai pregnante scene, care sintetizează o viaţă într-o clipă, este momentul când acest obişnuit al sângelui şiroaie intră cu mama lui într-un magazin, să-şi cumpere un costum. Primul…

Doctorow izbuteşte fără greş nu doar povestea unei existenţe, ci şi o impecabilă cronică a unor vremuri care o determină. Naraţiunea este atât de vibrantă, încât nu se simte nevoia de a vedea vreun film făcut după ea. Ascensiunea şi decăderea legendarului gangster Dutch Schultz, infiltrarea lui Billy, felul în care îl idolatrizează pe şef, portretele unor personaje memorabile, Lulu Rosenkrantz, şoferul  Mickey, Irving, toate acestea sunt condimentate cu aventuri care taie răsuflarea, aproape neverosimile pentru New York-ul de azi. În jurul lui Billy, uneori cu aportul lui, unul este aruncat în Atlantic înfipt într-un tub plin cu ciment, crimele sunt la ordinea zilei, la fel procesele pentru… evaziune fiscală, se stă cu lunile în ascunzători, apoi intervine legătura amoroasă şi periculoasă cu iubita lui Schultz etc, etc.

Într-o zi, braţul legii îi ajunge pe toţi. Încercuiţi, au în faţă un soi de pluton de execuţie şi, miraculos, doar Billy Bathgate se salvează. Poate pentru a spune povestea. Şi uite aşa Doctorow mai pune o cărămidă solidă şi brutală la temelia acestei ciudate admiraţii pe care mare parte din pământeni o au faţă de o lume care s-a ocupat de cele mai odioase crime atât timp cât a putut-o face. Când am înlocuit în forurile interioare prinţii şi eroii cu gangsterii nu se ştie, dar am făcut-o, ca societate, fascinaţi poate de felul în care acelaşi om putea să împuşte în cap un nevinovat neînarmat la trei dimineaţa şi să-şi sărute copiii şi să-i înveţe rugăciuni la trei după-amiaza…

Romanul Billy Bathgate, de E.L. Doctorow poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
32
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ghici cine s-a întors cu discounturi de Paște?

Next Article

Lista Anutei: Zece carti pentru iubitorii de romane de aventura

Related Posts

Total
32
Share