fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Blândeţea nopţii, de F. Scott Fitzgerald

Cartea considerată cea mai emoţionantă şi mai densă a lui F. Scott Fitzgerald nu a stârnit cine ştie ce reacţii la apariţia ei, în 1934. Dar puţine poveşti au cunoscut o asemenea ascensiune în timp, până la a deveni cărţi favorite pentru milioane de oameni. Poate şi pentru că spune povestea din viaţa reală a lui Fitzgerald, despre mariajul său cu frumoasa şi labila Zelda şi despre percepţia despre sine ca artist mare, dar eşuat.

  • blandetea-noptiiCarte publicata in 2013 la Humanitas Fiction
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Mircea Ivanescu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 384
  • ISBN: 978-973-689-582-1

Blândeţea nopţii, o carte emoționantă

Dick Diver este un psihiatru tânăr şi fermecător care se însoară cu instabila moştenitoare Nicole Warren, pacientă a sa într-un sanatoriu elveţian. Îşi petrec mare parte a timpului pe Riviera franceză, unde americani sofisticaţi cred că „dă bine” să-ţi petreci vacanţa. Suntem în anii 1920 şi aici soseşte o tânără actriţă la modă, Rosemary Hoyt, care pică imediat sub vraja cuplului până acolo încât are o aventură cu Dick. Este meritul lui Fitzgerald de a fi creat o atmosferă de Paradis fără griji, în care acest adulter vine aproape firesc, ca şi cum şi aşa nu aveau altceva de făcut protagoniştii în acea lume perfectă, fermecătoare, plină de plăceri de tot felul.

Ca întotdeauna, seminţele distrugerii zac latent în orice Eden. Viaţa minunată a celor doi Diver nu ţine doar de banii pe care îi câştigă el ca medic sau pe care îi are ea ca moştenitoare, ci depinde şi de convenienţele sociale – în acea lume ipocrită, amestecul de lene şi beţii trebuie neapărat flancat de aparenţele de respectabilitate, iar adulterul nu este deloc „în cărţi”.

Destrămarea unor prietenii care te poziţionează social nu este o veste bună pentru niciun cuplu. Unul dintre reperele care fac personajele lui Fitzgerald atât de speciale este exact acest amestec de strălucire şi goliciune, falsele principii suprapuse peste imaginea socială menită doar să „ascundă gunoiul sub preş”. Oamenii care populează Blândeţea nopţii sunt fericiţi la scară mică, preocupaţi de formă şi nu de fond, clamează integritatea în timp ce sunt perfect capabili să se sacrifice pentru frivolităţi ieftine. Dick îi dispreţuieşte în timp ce nu poate fără ei: „Ei nu erau un protest la adresa egoismului, ci la adresa felului dezagreabil în care arată egoismul”.

Fitzgerald punctează cu observaţii asupra felului în care mama tinerei actriţe gestionează situaţia amoroasă ilicită, ca şi cariera fiicei sale de altfel, cu felul în care un amic scriitor scrie o versiune proprie a lui „Ulyse” pendulând între modernism şi imaginea unui aristocrat francez, cu o tânără bronzată care încearcă într-un paradis al iluziilor să depăşească o traumă provocată de faptul că tatăl ei o abuzase cu ani în urmă.

Blândeţea nopţii vine din secolul trecut să apese pe rănile superficialităţii, cu care este însemnat şi secolul prezent.

Cumpără romanul Blândeţea nopţii, de F. Scott Fitzgerald cu reducere: Elefant / Libris / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti ieftine: lichidari de stocuri - peste 100 de titluri la maxim 7 lei

Next Article

Fragment din volumul „Sfinți martiri și mărturisitori români din secolul XX”, de Anca Bujoreanu

Related Posts

Total
0
Share