fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Blestemul frumuseții (recenzie la cartea “Rhadopis din Nubia”, de Naghib Mahfuz)

Rhadopis din Nubia – Naghib Mahfuz, trad. Irina Vainovski-Mihai, ed. Humanitas, 2011

Cumpara cartea cu reducere, de aici.

rhadopis-din-nubiaNaghib Mahfuz a luat Premiul Nobel pentru Literatură în 1988. Printre scrierile sale se numără: Miramar, O mie și una de nopți și zile, Băieții de pe strada noastră – o carte extraordinară – sau Akhenaton, acestea fiind traduse în peste patruzeci de limbi.

”Prima rază a zorilor se întrezărea la orizont în acea dimineață a lunii Bashas de acum patru mii de ani. Marele preot al templului zeului Sotis își ridică privirea ostenită spre cer.” (p. 7) – așa începe sărbătoarea Nilului în Abu, capitala Egiptului. Pare misterios, o poveste veche ce promite lucruri frumoase. Doar că lucrurile frumoase sunt, câteodată, și periculoase.

”- Rhadopis… Fermecătoarea Rhadopis, regina tuturor unimilor și pasiunilor, îi explică bărbatul, apoi arătă spre insula Biga și adăugă: Stă acolo, în minunatul ei palat alb. Acela e ținta celor o iubesc și o admiră. Acolo se întrec să-i intre în grații și să-i câștige bunăvoința. Poate o să aveți norocul să o vedeți. Zeii să vă ferească inimile de pierzanie” (p. 12) – privesc oameni adunați cu sutele ca să vadă parada Faraonului care urma să treacă prin fața lor.

Și cu toate că ea, femeia dorită de toți, se afla printre ei, Faraonul nu o privește, așa cum ne-am aștepta. Dar soarta urmează să-i aducă împreună pe cei doi.

Încununat recent, tânărul Faraon începe deja să aibă probleme din cauză că vrea să le ia înapoi pământurile preoților, după ce acestea fuseseră dăruite lor, an de an până când aceștia ajunseseră să aibă jumătate din pământurile țării.

”- Trăiască preafericitul Khnumhotep!” este strigătul care-l face pe Faraon să tresară și să sufere, când numele prim-ministrului și al preotul, Khnumhotep, este strigat cu nerușinare în fața Faraonului. Totodată, ziua Nilului este și ziua în care necazurile încep pentru Faraon.

Nici Sofkhatep și Tahu, cei mai apropiați oameni ai să nu pot opri parcursul evenimentelor. Rhadopis, frumoasa femeie dorită de toți, care se dăruiește tuturor care vin seară de seară la palat și o imploră să-și petreacă noaptea cu ei, dar care nu se dăruiește niciodată cu inima, se îndrăgostește de Faraon.

Poate iubirea lor ar fi fost iertată dacă Faraonul ar fi acceptat să returneze terenurile preoțimii – care avea mare influență în acea vreme -, dar acum el are o nouă misiune, să transforme palatul lui Rhadopis, care și așa era foarte somptuos, într-unul de aur. Ignorând cerințele poporului, preoțimii, soției sale, dar și a celor doi apropiați, Faraonul pare vrăjit de tot ce ține de frumoasa din insula Biga.

M-au impresionat foarte mult frământările interioare ale protagoniștilor, simt că mă uit la o scenă unde personajele se plimbă dintr-o parte în alta și se transformă în fiecare secundă, stările lor conflictuale făcându-mă să rămân conectată la poveste, să dau straturile la o parte, să le privesc sufletele de oameni din vremuri apuse.

În spatele naivității aparente se află cruzimea celorlalți, consecințele plăcerii, singurătatea din interiorul omului, ceea ce-l face găunos, deși exteriorul arată altceva.

Îmi plac personajele lui Mahfuz – un scriitor remarcabil – fiecare spunând altceva, de la fiecare învățând altceva. O poveste enigmatică, aduce puțin a Seducătoarea din Florența de Rushdie.

Emilia Zăinel

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Zeci de carti pentru copii de la Editura RAO cu preturi pana in 5 lei

Next Article

50% reducere la cartile din Colectia Nautilus de la Nemira

Related Posts

Total
0
Share