fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Booker rămâne cel mai vizibil premiu literar din lume

Booker

O interesantă știre din lumea premiilor literare: după cum a relatat The Bookseller, un nou sondaj internațional realizat de Nielsen Book arată că editorii, scriitorii, librarii și mass-media consideră Booker Prize drept “cel mai important” premiu literar. Statutul Booker nu este complet neașteptat, dar este demn de remarcat faptul că Booker a devansat, de exemplu, premiul Pulitzer.

Sondajul, realizat inițial în vara anului 2020 și repetat în vara anului 2021, a constatat în ambele iterații că Booker și Pulitzer erau cele mai cunoscute, urmate de Costa, British Book Awards și Women’s Prize For Fiction în Marea Britanie, precum și de National Book Awards și Newbery Prizes în SUA. Booker a primit în ambii ani cel mai mare rating de importanță dintre premiile testate în rândul respondenților din Regatul Unit/Irlanda, dar fiind în urma premiilor Pulitzer, National Book Award și Newbery în rândul respondenților din SUA. (La nivel internațional, Booker a rămas în continuare pe primul loc).

Nielsen a constatat, de asemenea, că în rândul editorilor și scriitorilor, impactul potențial asupra vânzărilor a rămas cel mai important factor în alegerea de a participa la un premiu, mai presus de statutul național sau internațional.

International Booker Prize, cu accentul pus pe importanța traducerii și premiul de 50.000 de lire sterline împărțit în mod egal între autor și traducător, continuă să capete o importanță globală în fiecare an. În acest an, autorii și traducătorii preselecționați vor primi fiecare câte 2.500 de lire sterline, în creștere de la 1.000 de lire sterline în anii precedenți.

Juriul din 2022 va căuta cea mai bună lucrare de ficțiune tradusă, selectată dintre lucrările publicate în Marea Britanie sau Irlanda între 1 mai 2021 și 30 aprilie 2022. “Booker Dozen”, formată din 12 sau 13 cărți de pe lista lungă a Premiului Internațional 2022, va fi anunțată în martie 2022, iar lista scurtă de șase cărți în aprilie. Câștigătorii vor fi anunțați în luna mai.

Anunțul câștigătorului din 2021, At Night All Blood Is Black, a fost primit cu entuziasm de public și de critici, iar editorul cărții, Pushkin Press, a comandat o retipărire cu cinci cifre a doua zi după anunțarea câștigătorului.

În săptămâna următoare anunțării câștigătorului, vânzările cărții At Night All Blood Is Black au înregistrat o creștere de 477% a vânzărilor față de săptămâna precedentă. Președintele Barack Obama, un susținător pasionat al ambelor premii Booker, a inclus At Night All Blood Is Black în fruntea listei sale de lecturi de vară.

Foto Credit: Booker Prize / thebookerprizes.com

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Diana Gabaldon

Autoarea Seriei Outlander, Diana Gabaldon, a început deja să scrie cartea cu numărul 10

Next Article
Nemira

Cele mai citite cărți Nemira în 2021

Related Posts

Total
1
Share