fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, de Fredrik Backman

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău

Elsa are 8 ani și, după toate aparențele, trăiește într-un basm. Foarte mulți copii care sunt crescuți de bunici au o tușă de magie în felul în care privesc lumea. În universul copilei există creaturi nepământene și chiar o garderobă a zânelor. Elsa citește mult, are cărți și personaje favorite, vede existența cu ochi de copil, dar o judecă prin minte de adult și știe că oamenii mari de multe ori nu-i spun adevărul, ca s-o protejeze, iar alteori ea nu le spune adevărul, ca să-i protejeze. Elsa este un copil căruia îi place ca termenii în care se exprimă să fie corecți, exacți, este o picătură de emfază în mica ei abordare incipientă, iar în fundal este relația profundă, deși un pic ciudată, bazată pe tone drăgălașe, cu o bunică foarte specială.

Bătrâna are în jur de 70 de ani – cine mai știe exact, chipul său este același dintotdeauna… – și în ultima vreme, pare că nu se simte foarte bine. Este rezistentă de felul ei, dar în același timp încăpățânată, plină de contraste și simpatică pentru mica ei nepoată. Uneori pare că ea este copilul și Elsa adultul. Dar bunica a învățat-o pe copilă diferența dintre bine și rău, ce este cu adevărat important în viața oricui – să sari în ajutorul celor care au nevoie, care suferă sau care sunt persecutați pentru că sunt diferiți – o duce pe cea mică în lumi de poveste și îi face fetiței viața cât mai ușoară.

Într-o zi, bunica moare. Asta o înfurie pe mica Elsa, care are de gestionat nu doar faptul că persoana ei favorită a părăsit-o, ci și că i-a lăsat o enigmă de dezlegat. Elsa are de descoperit niște scrisori pe care apoi trebuie să le ducă la destinație; prin ele, Elsa trece prin toate experiențele care o vor duce spre viața de adult bine echipată. La început, exact ca bunica, în misiunile ei Elsa este directă, abruptă, are o abordare frontală și nu ține cont de reguli. Pas cu pas, tânăra începe să înțeleagă și de ce războiul este ceea ce este, de ce sarcasmul nu este același lucru cu autoironia sau de ce creaturile magice trebuie să-și păstreze locul lor în spiritul oricui, la toate vârstele.

În acele scrisori, cu povești, pilde, personaje fantastice și atâtea învățăminte, bunica pare să le fi trecut prin filtrul interior pe toate – bullying, divorț, ură între frați, politică, secrete, minciuni, cancer, tsunami, accidente de mașină, zbaterea pentru mediul înconjurător sau religie. Prin acele scrisori, bunica trece spre Elsa, pe care o crede o lumină, dorința de a face bine mai presus de orice. Povestea imaginată de Fredrik Backman în Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău este spusă prin vorbele și abordarea unui copil, dar câți dintre copiii lumii nu sunt mult mai înțelepți decât atâția bunici?…

Cumpără cartea Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, de Fredrik Backman, cu reducere, de la Cartepedia sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ofertă Elefant: 2+1 Gratuit la mii de cărți

Next Article
books50

Minim 50% reducere la mii de cărți. Doar azi!

Related Posts

Total
0
Share