“Avem nevoie de eroi şi totuşi există atât de puţini. Nelson Mandela este poate ultimul erou pur al lumii. Este simbolul zâmbitor al rectitudinii şi sacrificiului, adorat de milioane de oameni ca un adevărat sfânt. Dar imaginea sa este uni-dimensională. Ar fi primul care ţi-ar spune că este departe de a fi un sfânt şi asta nu ar fi falsă modestie.
- Carte publicata in 2010 la Editura Curtea Veche
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 224
- ISBN: 978-973-669-976-4
Nelson Mandela este un om cu multe contradicţii. Este rezistent şi totuşi poate fi uşor rănit. Este foarte sensibil la cei din jur şi totuşi îi ignoră deseori pe apropiaţi. Este generos cu banii, dar îşi numără atent mărunţişul atunci când dă un bacşiş. Nu ar călca niciodată un greiere, dar este primul comandant al aripii militare al Congresului Naţuional African. Este un om al poporului, dar se află de multe ori în preajma celebrităţilor. Este nerăbdător să fie pe placul altora, dar nu se sfieşte să spună nu. Nu-i place să-şi aroge merite, dar îţi va atrage atenţia dacă este cazul să le primească. Strânge mâinile personalului din bucătărie, dar nu ştie cum îi cheamă pe bodyguarzii personali. Este un amestec de regalitate africană şi aristocraţie britanică. Este un gentleman victorian într-un dashiki de mătase. Manierele sale sunt curtenitoare – în fond, le-a învăţat în Imperiul britanic, de la dascăli care îl citiseră pe Dickens atunci când Dickens încă scria. Este formal; se apleacă uşor şi întinde braţul, lăsându-te să treci înainte, dar nu este deloc făţarnic; îţi va vorbi cu detalii aproape clinice despre rutina de la toaleta închisorii Robben Island sau despre ce a simţit când a fost circumcis, la vârsta de 16 ani. Foloseşte tacâmurile de argint dacă se află la Londra, dar va mânca cu mâna, după obiceiul local, dacă este acasă, la Transkei.
Nelson Mandela este meticulos. Ia şerveţele din cutie şi le reîmpachetează pe fiecare în parte înainte de a şi le aşeza în buzunar. Şi-a scos pantoful în timpul unui interviu pentru a-şi întoarce o şosetă care era pe dos. În închisoare a făcut un duplicat după fiecare scrisoare pe care a scris-o timp de două decenii şi a ţinut o listă cu toate misivele pe care le-a primit, cu data la care le primise şi momentul în care răspunsese la ele. Până la căsătoria cu Graça Machel, a dormit pe o parte a patului său imens, cealaltă rămânând neatinsă. Se trezeşte înainte de răsăritul soarelui şi îşi face patul cu precizie indiferent că este acasă sau la hotel, spre stupoarea angajaţilor. Detestă să întârzie şi consideră lipsa de punctualitate un defect de caracter.
Nu am cunoscut niciodată o persoană care să poată sta atât de nemişcată ca Nelson Mandela. Când ascultă, nu bate darabana cu degetele, nu se mişcă, nu are ticuri nervoase. De fiecare dată când i-am potrivit microfonul a fost ca şi când aş fi făcut asta unei statui. Când te priveşte, parcă ai în faţă o fotografie a lui. Nici nu-ţi dai seama că respiră. Este convins că te poate cuceri cu farmecul său şi va face asta cu toate mijloacele. Este atent, curtenitor şi are o atitudine de învingător. Vrea să fie plăcut, îi place să fie admirat şi detestă să dezamăgească. Este complet imun la posesiunile materiale, nu are vreo idee despre mărci de maşini sau de ceasuri, dar l-am văzut punându-şi şoferul să conducă o oră până şi-a găsit stiloul preferat.
Cum de ştiu toate acestea? Am colaborat cu Nelson Mandela la autobiografia lui”.
Cartea Calea lui Mandela, de Richard Stengel poate fi cumparata cu reducere de la Elefant sau Libris.