fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Calea luptătorului paşnic, de Dan Millman

Studentul şi sportivul Dan constată într-o zi că nu este deloc mulţumit şi împlinit de ceea ce face. Nu mai găseşte bucuria nici în pregătirea şcolară, nici în perromanţele sportive. Şi într-o seară face cunoştinţă cu un paznic care refuză pur şi simpli să-şi spună numele, dar care va avea o influenţă crucială asupra viitorului lui. Sesizând că nu are în faţă un oarecare, Dan îl porecleşte Socrates. Premonitiv, întrucât bătrânul îi va schimba viaţa în felul acela care contează cel mai mult în cazul adolescenţilor: dinspre înăuntru spre în afară.

calea-luptatorului-pasnic

Dan, studentul din anii 1960, are, aşadar, un mentor şi un îndrumător spiritual. Şi, bineînţeles, începe o călătorie spre iluminare. Lucrează cu Socrates şi încearcă, zi de zi, exerciţiu cu exerciţiu, efort după effort, să se îmbibe cu mesajele prezentului, ale interconectării fiinţei sale cu întreaga lume înconjurătoare (50 de ani mai târziu suntem cu toţii atât de interconectaţi încât este nevoie de legi care să ne apere „intimitatea” şi dreptul la viaţă privată). Dan obţine gradual o pace interioară care îi redeschide apetitul pentru activităţile zilnice şi îi sporeşte şi rezultatele. Pe cale de consecinţă, satisfacţia este garantată. În „ecuaţia” antrenamentului sunt incluse „secrete” vechi de când lumea, cum ar fi postul, meditaţia şi controlul respiraţiei. Cazul este particular doar prin prisma pedepsei pe care o primeşte Dan de fiecare dată când nu se concentrează suficient: o palmă peste creştet.

Socrates îl învaţă pe tânăr că drumul războinicului paşnic nu are neapărat legătură cu perfecţiunea victoriei sau cu nu ştiu ce repere ale izbânzii absolute ori ale invincibilităţii, ci are legătură cu „iubirea, sabia acestui tip de luptător care atunci când taie generează viaţă, nu moarte”. Şi uite aşa Dan învaţă să fie prezent în propria existenţă, să se autoevalueze ca parte a unui întreg şi nu prin separarea îmbufnată de restul lumii, învaţă să fie mai mult conştient de sine decât somnambul prin propria viaţă. Şi, ca să fie totul perfect, Socrates îi facilitează discipolului său o călătorie în timp şi într-un loc în care tânărul are prilejul să se lupte cu umbra sa malefică, cu acea parte din sine care nu-l lasă să evolueze şi, bineînţeles, s-o înfrângă graţie învăţăturilor bătrânului către pupilul său Dan. Iar după această luptă „seculară”, Dan chiar porneşte într-o călătorie prin lumea reală, pentru a pune în dimensiunea lor pământească toate lucrurile teoretice pe care şi le însuşise.

Calea luptătorului paşnic va aduce, cu siguranţă, multe satisfacţii unui anume segment de adolescenţi, cu precădere cei care caută un stil narativ direct către o semnificaţie importantă: realismul şi propria împlinire nu sunt neapărat două chestiuni separate din două lumi diferite. Conştientizarea propriei existenţe în vastul tablou al lumii poate fi la fel de reală ca un ziar de ştiri.

Cartea Calea luptătorului paşnic, de Dan Millman se gaseste cu reducere la eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Invidia" de Sandra Brown, impreuna cu Libertatea pentru femei

Next Article

Concursul de debut literar Incubatorul de condeie este în desfășurare

Related Posts

Total
1
Share