fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Camille, de Pierre Leimaitre

Cartea pe care v-o prezentăm a fost foarte aşteptată. Face parte din seria care descrie peripeţiile detectivului comandant Camille Verhoeven prin labirintul de evenimente declanşat de împuşcarea Annei Forestier în timpul unui raid de jaf la un magazin de bijuterii. Femeia este dusă la spital, dar un nou atentat la viaţa ei are loc şi Camille intră în scenă, decis s-o protejeze cu orice preţ. Cu atât mai mult cu cât chiar soţia lui, Irene, fusese ucisă de un individ care voise să se răzbune pe el.

camille

Se poate spune că volumul este o povestire neagră. Personalitatea detectivului domină naraţiunea, cu punct focal pe faptul că toate necazurile prin care a trecut nu au făcut decât să-l întărească. Este limpede încă de la început că detectivul este implicat emoţional în caz, este chiar afectat de el, şi de aici amplitudinea „mişcărilor” poliţieneşti pe care este dispus să le facă. Toate acestea în timp ce este un om puţin charismatic, un tip de erou care nu are datele necesare pentru a fi atractiv, departe de modelul de investigator care cucereşte inimi prin şarm după ce rezolvă cazuri prin inteligenţă. Dar cei care îl cunosc pe Camille din cărţile anterioare, „Alex” şi „Irene”, ştiu că este un personaj fascinant, care pune în valoare excelent credinţa autorului că dragostea, neîncrederea şi acceptarea nu se exclud reciproc. Iar LeMaitre este un povestitor de calibru, care ştie să-şi dozeze şi scenele de violenţă brutală astfel încât povestirea să nu-l determine pe cititor să închidă cartea de teama coşmarurilor, ci să continue să citească în noapte, fermecat, intrigat, nerăbdător să continue aventura. Deci sunt toate şansele ca portretul „Camille” să întregească cu succes o serie care a cucerit sute de mii de cititori.

Ziua 1. Ora 10 dimineaţa. Detectivul Camille şi iubita sa, Anne Forestier​, sunt pe cale de a se afla „în ochiul ciclonului”, pentru că femeia va fi în acea zi în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Este atacată, împuşcată, trimisă la spital, cu viaţa atârnând de un fir de păr. Totul a fost înregistrat pe camera de supraveghere, dar făptaşii au părăsit scena faptelor de mult. Liderul lor se descotoroseşte de „tovarăşii de arme” pe rând, acoperindu-şi urmele şi pregătind mişcarea următoare: „A fi un atacator înarmat este asemănător cu a fi actor; îţi petreci mai tot timpul în preajma studiourilor, apoi îţi faci treaba în câteva minute”…

Remarcabil, în context, rămâne faptul că în ciuda ororilor pe care le-a observat şi a unei experienţe cu multe părţi întunecate, Camille reuşeşte să „se întoarcă la lume” prin iubire.

Romanul Camille, de Pierre Leimaitre se gaseste la pret foarte bun la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

1939. Numărătoarea inversă, de Richard Overy

Next Article

Eveniment Herald: Arta detectarii bazaconiilor

Related Posts

Total
0
Share