fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Prima editie a conferintelor Cartile care ne-au facut oameni, cu Dan C. Mihailescu

Cartile care ne-au facut oameni

Libraria Humanitas de la Cismigiu va asteapta miercuri, 22 martie, ora 19, la prima editie a conferintelor Cartile care ne-au facut oameni, cu Dan C. Mihailescu. Tema acestei prime seri este ”Biblia – o carte cat lumea”, iar invitatii lui Dan C. Mihailescu sunt Francisca Baltaceanu, specialist in hermeneutica Bibliei si in filologie clasica si ebraica, si Bogdan Tataru-Cazaban, istoric al religiilor si doctrinelor filozofice, fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei pe langa Sfantul Scaun.

”In 2007, odata cu Cartea cu bunici, incepea la Humanitas una dintre cele mai substantiale si pitoresti suite de carti exemplare. Volume colective, lucrate cu delicii calofile si atasanta finete evocativ-confesiva, ele au fost dedicate caselor, cartilor, muzicii, simturilor si reveriilor gastronomice, inclusiv Bucurestiului, umilintelor din comunism si chiar aventurilor militaresti ale vietilor noastre. Iata ca, dupa ce ani de-a randul am prezentat, ca oaspete pe micul ecran, cate o carte pe zi, mi se ofera ocazia de-a deveni gazda unor intalniri fata catre fata cu unii dintre scriitorii din sumarul unui volum intrat intre timp in bibliografiile scolare: Cartile care ne-au facut oameni.

Mi le doresc (si le imaginez) ca pe un Janus bifrons: cu un ochi catre setea culturala si exasperatele intensitati de lectura ale trecutului, iar cu celalalt catre precaritatea spirituala a prezentului. Ca proaspat bunic, refuz cu obstinatie sa cred ca nepotii nostri vor fi incapabili pentru rolul lui Prospero, ori al Mirandei, optand irepresibil si invariabil pentru Caliban.

In 2017 vor fi 9 astfel de seri in care sper ca ne vom incalzi reciproc fiinta, intr-o infuzie de nadejde. (Sau de binecuvantata amagire, depinde de cum privim lucrurile.)

Cum altfel sa incepem de nu cu Biblia, o carte cat lumea, deopotriva venerata si controversata, adorata, hulita, ignorata, dar fara de care nu e de conceput studiul istoriei civilizatiei, ca si al istoriei artelor, ideilor, vietii sociale, formelor politice s.a.m.d. Si cu doi invitati a caror luminoasa anvergura spirituala e din plin si prin sine graitoare pentru forta plasmuitoare a Subiectului: Francisca Baltaceanu si Bogdan Tataru-Cazaban.

In lunile urmatoare, ne vom intreba ce au insemnat (si cat mai conteaza) eruditia, poezia, filozofia, romanul, traducerile, ca si insasi intelepciunea in viata noastra.” (Dan C. Mihailescu)

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
4
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
transport gratuit

Până pe 19 martie ai reduceri mari și transport gratuit la cărți

Next Article
Fata dinainte

Fata dinainte, de J.P. Delaney

Related Posts

Total
4
Share