fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Ce înseamnă societățile secrete (recenzie la cartea “Istoria societăților secrete”, de Michael Streeter)

istoria-societatilor-secreteMichael Streeter – Istoria societăților secrete, trad. Carmen Ion, ed. Litera, 2011

Michael Streeter este un scriitor și jurnalist de investigație, care a mai scris ”Mediterana: leagănul culturii europene” și o biografie a generalului Franco.

”Istoria societăților secrete” este un titlu cu rezonanță. Câte cărți cu titluri importante sunt într-adevăr așa? Câte secrete pot fi dezvăluit iar, și iar, și iar? Ei bine, această carte nu prezintă ficțiune de proastă calitate, nici ”dezvăluiri” de mântuială în goana după bani, nici vreo glumă proastă. Este un volum care ne prezintă istoria multor societăți secrete care au stârnit (și încă o mai fac unele dintre ele) imaginația ani de-a rândul. Despre unele nu se va afla niciodată tot adevărul, cum ar fi Iluminații, Opus Dei sau Francmasoneria. Dar acestea sunt puține din câte există (fiind unele dintre cele mai mari renumite), iar volumul de față vă va dezvălui societăți despre care nici nu ați auzit până acum.

Multe susțin că au rădăcini vechi, unele că ar cunoaște secretele faimosului templu a lui Solomon, mulți membrii au fost alungați și uciși (nu-i de mirare!), alții ocupă și acum funcții importante în Marea Britanie, America etc.

Dacă aveați vreodată curiozitatea să aflați cum s-au fondat anumite societăți secrete și pe ce principii funcționează, acum puteți afla despre istoriile francmasoneriei, iluminațiilor, Opus Dei, organizații criminale (din Italia, America, China sau Japonia), Rozacrucismul, despre Maria Magdalena, Ku Klux Klan, celebra biserică Scientologică (înființată de Ron L. Hubbard) și multe altele. Unele povești s-ar putea să vă pară fantastice de-a binele, altele să vă uimească, iar altele să vă revolte. Ideea de a rămâne în istorie poate naște multe planuri urâte în mintea unui om, drept urmare iau naștere fel de fel de adunări secrete care stârnesc curiozitatea, ca mai apoi să ia naștere societăți care luptă pentru cine știe ce.

Mi-a plăcut mult cartea, este foarte bine documentată și m-a ajutat să aflu adevărul despre câteva societăți secrete care îmi atrăseseră atenția de mult, alimentată și de minciunile care circulă într-o societate din ce în ce mai avidă de fantastic.

Despre Pitagora nu spun foarte multe la școală, dar el a fost un om care a făcut mult mai multe decât știm noi azi, importanța lui fiind mult mai mare și inspirându-i pe mulți. ”Pitagora ne-a lăsat însă și o moștenire care avea să dăinuie. A susținut ideea că geometria și numerele reprezintă esența lucrurilor, prin intermediul cărora putem cunoaște natura universului, un sistem ordonat și armonios, de numere și raporturi numerice, și a evidențiat legăturile indisolubile dintre matematică și muzică. El a atribuit fiecărui număr o proprietate; de exemplu, zece este numărul universului, iar unu, numărul rațiunii.” p. 36

Se mai vorbește în carte despre tot felul de credințe care mai există și astăzi, nu în forma în care au fost inițial, dar având în continuare un impact destul de mare asupra oamenilor care își pierd credința. De exemplu, catarii aveau anumite reguli și păstrau un jurământ, aproape nelipsit dintr-o societate secretă. ”La jumătatea secolului al XII-lea, în Cologne (Germania), s-a format o grupare mai mare de ”eretici”, una dintre primele care poate fi catalogată drept catară (n.r. din grec. Katharsis – purificare). Membrii săi refuzau să mănânce produse provenite de la animale care se reproduceau prin contact sexual […] și priveau căsătoria ca pe un păcat trupesc. p. 59

Grupul Bilderberg a stârnit multe controverse și încă o mai face deoarece foarte puține informații transpară, reușind să păstreze foarte bine secretele întâlnirilor lor, în ciuda faptului că unii jurnaliști petrec ani de zile încercând să afle ce se întâmplă, precum jurnalistul Jim Tucker (d. 2013). ”Totul a început în decorul dominat de colinele cu pante domoale din estul Olandei, nu departe de granița cu Germania. Aici, pe 29 mai 1945, un șir de limuzine negre strălucitoare s-au oprit în fața unui hotel plăcut, dar deloc spectaculos. Dacă hotelul nu se distingea cu nimic, nu același lucru se putea spune și despre ocupanții mașinilor.” p. 194. Așa a început istoria grupului Bilderberg, iar întâlnirile lor se mai țin și azi, dar nimeni nu știe lista membrilor, cu atât mai puțin subiectele de discuție.

Acesta și multe altele sunt descrise în Istoria societăților secrete de către scriitorul Michael Streeter care, în afară de faptul că este jurnalist de investigație, are și un masterat în istorie.

Emilia Zăinel

Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici.

bogdan
Total
14
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Topul vanzarilor Nemira la Bookfest 2014

Next Article

Top vanzari Editura Humanitas la Bookfest 2014

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
14
Share